Лук-порей є чудовою ароматною приправою і величезним джерелом вітаміну С.
В народі його називають королем луків.
Друга назва цієї рослини – перлова цибуля. Завезли його з Ірану й Іраку, і воно швидко набуло популярності завдяки своїм смаковим якостям і здатністю до лікування.
Лук-порей — вирощування з насіння, догляд за сіянцями, збирання і зберігання врожаю, — все це не складе особливих труднощів. Але не все, вирішили вперше виростити цей овоч, справляються з цим завданням на належному рівні.
вся справа в тому, що слід знати деякі секрети, про які піде мова далі. А, щоб краще зрозуміти суть самого процесу, можна подивитися відео, де детально викладається суть процесу.
Вирощування порею не таке складне, як може здатися на перший погляд. Основне, що потрібно знати точно — це час його посіву, тому що від нього залежить час збирання врожаю.
Для замочування беруть звичайний горщик для квітів. Краще брати посуд, яка має циліндричну форму без звуженою нижній частині.
Діаметр горщика повинен бути не менше 15 див. В днищі посуду потрібно проробити отвір для стоку води.
Рада садівника: висівати цибулю-порей починають наприкінці останнього зимового місяця — лютому.При посадці найчастіше застосовують насіннєвий матеріал вітчизняних виробників. Але, як показує практика, краще дана рослина проростає з імпортних насіння.
Процес посадки складається з таких етапів:
Коли підходить час переносити розсаду у відкритий грунт, то слід ретельно підготувати грунт.
Посадка цибулі-порею повинна відбуватися в добре розпушену землю.
Перед посадкою викопують поглиблення V-подібної форми. Його глибина повинна становити 15 див.
На низ необхідно покласти перегній і невелика кількість золи. Далі висаджують паростки порею.
Відстань між ними становить близько 10 див. Корінці акуратно присипають землею. Таким чином рослина виявляється в траншеї, яка стане захищати його від вітру.
До приходу теплих днів розсаду краще накрити спанбондом.
Цибулю зростання йде не відразу. По мірі підростання стовбури підсипають Грунтом, це роблять з боку стінок траншеї.
Поливати рослину на цьому етапі потрібно тільки в сухі дні.
Так само його потрібно декілька разів прополоти. Кількість подсыпаемой грунту пропорційно до того, як набирають силу підростаючі паростки.
Щоб виростити гарний і здоровий цибулю-порей будинку, потрібно уважно вивчити особливості цієї роботи і деякі нюанси:
Найбільш велику загрозу для вирощування цибулі-порею є:
Перлова цибуля відносять до дворічних рослин. Протягом першого року у нього росте ніжка і листочки.
На другий рік порей зростає, і у нього з'являється стрілка, яка піднімається у висоту на півтора метра.
Після появи стрілки, стебло рослини стає жорстким і неїстівним.
Деякі рослини зацвітають на першому році зростання, але насіння в цьому випадку не визрівають так, як належить.
Щоб отримати кращі посівні матеріали, потрібно вибрати декілька сильних і здорових примірників і поставити їх в підвалі. З приходом весни, їх потрібно знову посадити в землю.
Восени на вдруге посаджених рослинах розтріскуються верхні коробочки. Потрібно повністю зрізати суцвіття і сушити його в сухому і провітрюваному приміщенні. Далі насіння збирають і складають у пакет з паперу.
чи Знаєте Ви що: здатність до проростання насіння цибулі-порею зберігається протягом трьох років.Агротехніка вирощування даної рослини не є складною, не відрізняється труднощами і догляд за пореєм.
Головне — вчасно його поливати (але не надмірно), періодично рихлити і підгодовувати. Хороший догляд стане запорукою багатого врожаю.
Треба пам'ятати, що порей любить світло і вологу. А першу підгодівлю краще зробити через 14 днів після посадки. Після цього вона робиться раз в три тижні, при цьому чергують мінерально-органічні та органічні добрива.
Цікавий факт: говорячи про цибулі-пореї, не можна не сказати, що він менше піддається хворобам, ніж його ріпчаста родич.Також потрібно відзначити стійкість перлового цибулі до впливу мінусових температур. Дорослі рослини здатні витримати мороз до семи градусів. А в режимі м'яких кліматичних умов він може провести зиму під покривом снігу.
Тільки тут є своє «але»: виростити хороший урожай дощове і холодне літо неможливо. В цих умовах рослини формується короткий і дуже тонке стебло.
На кухні це найбільш корисний овоч, який може стати заміною традиційного луку майже в кожному рецепті. Він особливо смачний в супі і тушкованих блюдах.
Його також додають в пюре з картоплі, білий і сирний соус, і багато інших страви.
Крім цього, цибуля-порей може зіграти головну роль в меню, якщо його приготувати і подати в холодному вигляді з прованською заправкою.
Вживають перловий цибулю в сирому і вареному вигляді. Якщо цей овоч використовується як гарнір, то його потрібно ретельно промивати, так як листочки рослини щільно притиснуті, і між ними міститься земля.
Також слід виділити використання даного овочу в зимових салатах, завдяки порей вони набувають терпку і пікантну родзинку.
Великою популярністю користуються такі страви з цієї рослини:
Зберігати цей овоч можна в холодильнику в пакеті, але мити його краще перед готуванням.
Для тушкованих страв і супів рекомендується такий варіант зберігання: промитий цибулю нарізають і складають у пакет. Потім він просто заморожується.
Для тривалого зберігання порей обсмажують близько двох хвилин, підсушують і заморожують. Використовувати такий продукт можна навіть через рік.
Можливо, хтось скаже, що вирощувати цю рослину копітко. На такі слова можна відповісти, що це зовсім не складно. Якщо слідувати всім правилам, то витрачені зусилля будуть винагороджені смачним і корисним овочем.
Дивіться відео, в якому досвідчений садівник розповідає про вирощування та зберігання цибулі-порею і дає поради, які принесуть Вам максимальну користь і результат: