Культура болгарського перцю при вирощуванні вимагає досить високу температуру і вологість, тому багато дачників і садівників роблять це тільки в теплицях. Але, щоб отримати високий врожай, потрібно підібрати підходящі сорти, провести посів, знати правильну агротехніку вирощування.
Вибір сортів солодкого перцю для теплиць, які використовуються у весняний і осінній час (необогреваемые), краще всього робити серед скоростиглих гібридів F1 і сортів, які мають кущі висотою від 70 до 110 див.
На таких рослинах плоди починають достигати на 90-110 день після появи сіянців. Перці таких сортів і гібридів можуть мати різну форму, і пофарбовані в різноманітні відтінки, а також вони практично не хворіють вершинної гниллю.
Їх вага може становити від 140 до 180 грам, а товщина стінки – від 0,7 до 1 див. Це такі сорти:
Ці перці дають перші плоди на 95-120 день, їх вага може бути від 150 до 300 грамів. Врожайність однакових рівних плодів з одного квадратного метра варіюється від 10 до 17 кг
Перерахуємо сорти:
Підготовка насіння перцю для посіву обов'язково супроводжується обробкою, щоб позбутися від різноманітних інфекцій і прискорити проростання насіння.
Знезараження полягає в замочуванні насіння в розчині марганцівки (1 процентної) приблизно від 20 до 30 хвилин. Після цього насіння прополіскують у воді і занурюють у воду, де розчинені зола, комплексне мінеральне добриво і сік алое. Тут вони знаходяться від 12 до 24 годин, причому за цей час розчин бажано поміняти.
Після замочування насіння поміщають на вологу тканину, де протягом 2-4 діб пророщують. При появі на більшій частині ніжних проростків починають посів.
Корисно знати: болгарський перець, який буде вирощуватися в необогреваемой теплиці (весняної), висівається в березні, щоб до моменту посадки розсади було від 50 до 55 днів.Для зимових обігріву теплиць посів насіння перцю на розсаду проводиться в грудні, щоб при висадці на постійне місце рослини мали вік близько двох місяців. Перці висівають в маленькі ємності типу касет, стаканчиків або контейнерів, які заповнюються повітропроникним зволоженим грунтом.
Його можна приготувати з дерну, піску, листової землі, торфу і добрив, а можна придбати універсальну готову земляну суміш, придатну як для квіткового, так і для овочевих культур.
Насіння поміщають на глибину від 1 до 1,5 див. Перші сіянці з'являються зазвичай на 6-10 день. Швидке зростання і гарний розвиток сіянців відбувається при температурі близько 25 градусів вдень та 20 градусів вночі і хорошому освітленні (але непрямому сонце). Якщо світла не вистачає, то зростання сповільнюється і потрібно буде більше часу на отримання гарних рослин.
Коли на сіянцях утворюється перші 3-4 справжніх листки, то перці розсаджують по одному в ємності діаметром 10 см і висотою 10-12 див. Проводиться пікіровка перцю.
У перші 4 тижні рослини поливають обережно і не дуже багато, так щоб грунт був помірно зволоженим, але без зайвої кількості води. Добре використовувати для поливу талу воду.
Перед висадкою в теплиці за пару тижнів молоді перці гартують. Для цього знижують температуру до 20 або 22 градусів вдень, а вночі – до 18 і навіть до 16 градусів Цельсія.
І обов'язково при цьому зменшують полив перцю. Добре вирощена розсада має від 6 до 12 листя і бутони квітів.
В середній смузі Росії готова розсада висаджується в необогреваемые теплиці в середині травня з розрахунку 5 рослин на одному квадратному метрі. У теплиці обігріваються молоді рослини садять в середині лютого з розрахунку від 3 до 5 рослин на метр квадратний.
Земля на тепличних грядах, де будуть вирощуватися рослини, повинна пухкої, водопроникної, з великою кількістю поживних речовин.
Перці в теплиці потребують поливі, формуванні кущів, підживлення, захист від шкідливих комах і хвороб перцю.
Полив рослин проводиться часто, але невеликою кількістю води (від 3 до 4 літрів на 1 м2). В період цвітіння і зав'язування плодів полив підсилюють, щоб не допустити розтріскування перців.
Підживлення проводять через кожні 10-12 днів, причому бажано один раз використовувати мінеральні добрива з мікроелементами, а інший раз – органічні. У рослин, вирощуваних в неопалюваних теплицях, кущі повинні мати 3 стовбура.
Крім того, всю нижню частину рослини до першого розгалуження очищають від бічних пагонів і пасинків, а після нього – від зростаючих всередину рослини пагонів без квіток і видаляють пагони, з яких зібрані плоди.
Оскільки кущі мають висоту від 70 до 110 см, а тому потребують підв'язування. По мірі зростання саджанця навколо стовбура обмотується шпагат, який прикріплений до шпалери.
- Дивіться в наступному відео поради досвідченого садівника про вирощуванні болгарського перцю в теплиці: