Чорний перець сьогодні є одним з найбільш поширених видів прянощів. Його використовують практично у всіх типах страв, починаючи від різних салатів, супів і гарнірів і закінчуючи фаршами.
Неможливо уявити спосіб маринування овочів або готування риби, без використання чорного перцю горошком. До речі, в Прибалтиці деякі види печива в начинці мають даний вид прянощі.
Зазвичай її додають у страву, коли воно майже готове, адже якщо це зробити на початку або середині процесу, їжа матиме гіркий присмак. Зберігають прянощі в герметичних упаковках, щоб вона не втратила не тільки свій аромат, але і корисні властивості. Адже від свіжості чорного перцю, залежить насиченість його смакових якостей.
Крім застосування цієї пряності в області кулінарії, для приготування різних страв, щоб додати потрібний смак, її також часто використовують у народній медицині для підвищення рівня апетиту, як засіб, що поліпшує роботу травної системи, а також, щоб підвищити рівень кислотності шлункового соку.
До того ж, чорний перець застосовується ще й для лікування суглобів. Тут його використовують, роблячи з нього настоянку.
Варто відзначити, що чорний перець є відмінним антиоксидантом, поліпшує здатність організму розкладати різні шкідливі речовини. Часте вживання їжі, в якій використовується значна кількість цієї приправи, дозволяє позбавитися від зайвої ваги.
Справа в тому, що зовнішній шар перчинок володіє властивістю, яке прискорює процес розщеплення жирових клітин. За рахунок високого вмісту в приправі піперіна, його рекомендують приймати людям з хворобою вітіліго.
Вона полягає в порушення пігментації шкірного покриву, за рахунок чого шкіра набуває білий колір. А от речовини, що стимулюють організм до вироблення на шкірі потрібних пігментів якраз і міститися в цій спеції.
Проведення комплексного лікування ультрафіолетовим опроміненням разом з чорним перцем горошком є кращим, ніж які-небудь інші види лікування. Але, як і інші прянощі, чорний перець має свої протипоказання і шкоду.
Його не можна вживати при хворих нирках і проблеми з сечовим міхуром. Шкоди від нього може вилитися в анемію, поява алергії і утворення виразки. Саме тому варто обережно використовувати подібні спеції при додаванні в їжу.
Для того щоб виростити чорний перець в домашніх умовах потрібно докласти зовсім небагато зусиль.
Причина в тому, що цей процес досить легкий. Досить придбати в будь-якому магазині упаковку чорного перцю горошком і замочити його на добу в звичайній воді, після чого висаджують у горщик.
Краще всього проводити посадку на початку літа. Паростки почнуть з'являтися вже через місяць.
Краще всього щоб пророщування здійснювалося температурі від 25 до 30 градусів Цельсія. А весь догляд на даному етапі полягає в поливі і підтримці потрібного мікроклімату. Як тільки рослини зміцніють, необхідно буде провести пікіровку і пересадити паростки в окремі горщики.
Рада садівників: пікірують перець, коли рослина буде мати не менше чотирьох листочків.Після появи декількох аркушів необхідно внести добрива, що складаються з пташиного посліду або покупних варіантів. А так як ця рослина є ліаною – доведеться підготувати для нього опору.
Висоту рослини потрібно обмежувати, так як вона може досягати 5 метрів. Не варто намагатися вирощувати перець з якого-небудь іншого горошку, крім чорного.
Незважаючи на те що це той самий перець, білий піддають механічної чистки, після чого його сушать. А чорний перець просто сушать на повітрі і він не позбавляється від оплодня.
Варіанти зеленого перцю горошком – це горошини, отримані з ще несозревшіх плодів або за рахунок використання діоксиду сірки або шляхом ліофілізації (висушування попередньо замороженого продукту).
Грунт для висадки, бажано підготувати перегною, деревної золи і землі в рівних пропорціях.
Як виростити чорний перець в домашніх умовах, дивіться у наступному відео: