Огірки – це всіма улюблені овочі, які незмінно присутні в салатах та інших стравах.
В даний час свіжі огірки можна купити в супермаркетах навіть взимку, але от ціна і якість продукції не завжди задовільні.
Тому в кінці сезону дозрівання огірків потрібно зробити запаси не тільки консервованих овочів, але і свіжих.
Зробити це в домашніх умовах можна кількома способами, про які ми і поговоримо докладніше.
Таке сучасне благо цивілізації, як холодильник, допоможе довше зберегти огірки свіжими. Для цього рецепта відбираємо цілі пухирчасті плоди з товстою шкіркою.
Кожен плід обернем паперовим рушником. Матеріал вбере зайву вологу і не дозволить їй випаруватися.
Потім поміщаємо огірки в спеціальний поліетиленовий пакет з отворами для зберігання овочів. Якщо такого немає під рукою, то згодиться звичайний целофановий кульочок, тільки щільно зав'язувати його не можна.
Дуже важливо, щоб до овочів був доступ кисню, від цього більшою мірою залежить термін зберігання продукту.
Важливо знати: перед закладкою на зберігання огірки мити не можна.Покладіть упаковані таким чином огірочки в нижній відсік холодильної камери з температурою від 0 до + 4 градусів за Цельсієм, яка призначена для зберігання овочів. Періодично всі плоди необхідно переглядати, видаляючи зіпсовані.
Зверніть увагу: лишком довго такі огірочки не збережуться, але протягом місяця – півтора можна ласувати свіжими овочами.А тепер розглянемо способи збереження огірочків свіжими до самої зими:
Поряд з іншими овочами, огірки теж можна заморозити, це вважається найбільш результативним способом заготівлі.
В такому вигляді плоди будуть володіти смаком, ароматом і корисним складом свіжого овоча. Тільки хрустіти вони, на жаль, не будуть, але в зимових салатах і в окрошці заморожені огірки просто незамінні.
Заморозка робиться з цілих не зіпсованих плодів. Ретельно їх миємо і зрізаємо попки. Якщо огірочки гіркі, то замочуємо їх на кілька годин у холодній воді. Потім ріжемо так, як планується додавати в готову страву:
Розкладаємо одним шаром подрібнені огірочки на тарілці або розносі, ставимо в морозилку на 1 годину. Щоб овочі не втрачали вологу, прикриваємо їх харчовою плівкою.
Через зазначений час огірки дістаємо, розфасовуємо в спеціальні пакети невеликими порціями, щільно запечатуємо і повертаємо на зберігання в морозильну камеру. Огірочки в такому вигляді зберігаються досить довго і спокійно долежить до Нового року і довше.
Порада: якщо для розморожування використовувати мікрохвильову піч або гарячу воду, то більша частина корисних поживних речовин зруйнується.Щоб отримати максимум користі із замороженого продукту, необхідно правильно його звільнити. Для цього краще перекласти порцію огірочків в камеру холодильника на 3 години. Після закінчення зазначеного часу викладаємо огірки на кухонний стіл.
Існує унікальний спосіб закрити банки свіжі огірки. Про нього багато позитивних відгуків.
він Заснований на тому, що свіча палаюча, у банку в момент закрутки, спалює всередині весь кисень. А як відомо, без доступу кисню продукти зберігаються довше.
Знадобляться:
Для заготівлі таким способом підійдуть міцні огірочки однакового розміру без яких-небудь ушкоджень на шкірці. Занадто великі і перезрілі брати не потрібно. Плоди ретельно промиваємо під проточною водою, розстеляємо їх на рушник, щоб повністю висохли.
Візьміть на замітку: перед заготівлею свіжих огірків на зиму плоди замочувати не можна.Банки також потребують попередньої обробки. Спочатку моєму трилітрові банки з содою. Ретельно пропарюють над гарячою водою або прожарюємо в духовій шафі. Якщо банки стерилізувалися над водою, то даємо їм повністю висохнути. Також чинимо з залізними кришками.
Після підготовчих робіт щільно наповнюємо стерильну суху баночку огірочками. Тару заповнюємо десь на 2/3, щоб зверху помістилася парафінова свічка.
Тепер беремо звичайну свічку без ароматизаторів. Встановлюємо її зверху на огірки так, щоб банку могла вільно закриватися, і підпалюємо гніт. Залишаємо свічку горіти в банку на 8-10 хвилин, не закриваючи горлечко кришкою.
після вказаного часу закатуємо банку залізною кришкою. Робимо це акуратно, щоб не згасла свічка всередині. Свічка буде горіти в закупореній банці, доки не згорить всередині весь кисень. Зберігати таку заготовку слід в підвальному прохолодному приміщенні.
За допомогою звичайного столового оцту можна створити стерильні умови для тривалого зберігання огірків у свіжому вигляді. Підбираємо відповідні плоди без гнилі і псування (обрізати кінчики не потрібно), кожен овоч гарненько обтираем кухонним рушником.
В емальовану ємність з кришкою наливаємо 1 кришечку від пляшки столового оцту, а зверху встановлюємо Грати, щоб її вміст не стикалося з оцтом.
Зверху на решітку викладаємо огірки і щільно закриваємо кришкою, щоб не допустити доступ кисню. У прохолодному місці такі огірочки будуть зберігатися 2-3 місяці.
Цим способом користувалися ще наші предки. Його суть полягає в тому, що на поверхні овочів утворюється щільна повітронепроникна плівочка, яка не дає овочу псуватися.
Для заготівлі підбираємо рівні здорові плоди з невеликим хвостиком. Огірочки ретельно миємо й обсушуємо. Далі беремо свіжий курячий білок, трохи його разбалтываем і покриваємо огірки за допомогою пензлика.
Білкова оболонка не повинна мати пропусків і перед закладкою на зберігання повинна повністю просохнути.
Огірочки складаємо в зручну тару, переклавши овочі між собою вощеного папером. Зберігати заготовку можна 60 днів в прохолодному приміщенні.
Дуже простий спосіб збереження свіжих огірків. Він підходить для тих, хто має погребом або підвалом, так як в цих місцях температура тримається досить низька, але не опускається нижче нуля. Порядок робіт:
Тепер вам відомі основні способи збереження свіжих огірків на тривалий термін. Це дає можливість в будь-який час готувати різноманітні страви зі свіжими хрусткими огірочками і насолоджуватися смаком і ароматом літа.
Як на ділі зберегти огірки свіжими, дивіться у наступному відео опис одного із способів: