Як та яблуня, груша в наші дні поширена практично у кожному куточку Росії.
Клімат і грунт є сприятливими для отримання середнього і високого врожаю улюбленого фрукта. Плодоносить груша без певної періодичності.
Дерево щороку радує садівників своєю врожайністю. На неї впливає, насамперед, певний сорт, місце зростання і необхідний догляд.
А сортів груші величезна кількість. Далі розглянемо такі популярні сорти, як Видатна, Красуля і Кафедральна.
Плоди груші сорту Видатна
Дерево, плоди якого дозрівають пізнім літом. 1958 рік – час появи сорту.Місце селекції – Всеросійський селекційний-технологічний інститут міста Москви. Селекціонери Петров Ю. А. і Єфімова Н.В. — творці сорту.
Іноді даний сорт називають «Бугристий». Таке ім'я пов'язане з зовнішнім виглядом плодів. Елітним цей сорт груші стали вважати наприкінці 70–х років 20 століття.
найпопулярнішим місцем вирощування є Центральна Росія. Вирощують практично на кожній присадибній ділянці підмосковного дачника. Сусідні області також люблять це дерево.
Можливо, Вам буде цікава стаття про кращих сортах карликової груші. Про сортах колоновидної груші Ви можете почитати тут.Промислові сади і селекційна робота цінують сорт Видна. Прославлений літній сорт, ідеально підходить для роздрібного продажу. Дерево сильноросле. У молодого дерева листя розлога.
У міру дорослішання культура стає пірамідальної форми. Головні гілочки потужні. Світло-коричневі пагони. За величиною листочки середнього розміру, гладкі, по краю трохи зазубрені.
Подовжені грушеві плоди великі, з щільною шкіркою. Їх забарвлення жовто–зеленуватий. На смак плоди досить м'ясисті, соковиті, мають мускатний присмак, солодко–кислуватого десертного смаку. Їх вживають не тільки у свіжому, але і в переробленому вигляді.
З груші варять смачне варення, джем і повидло, консервують сік і компот. Плоди дозрівають в кінці серпня. Період зрілості не відбувається в один і той же час, тому врожай необхідно збирати кілька разів. Плоди, які дозріли, не падають з гілки.
Зверніть увагу: знімати недозрілі груші не вітається, так як їх м'якоть борошниста.Залишати плоди на дереві перезрілим не рекомендується, так як вони почнуть гнити. Після посадки дерево приносить врожай добротний лише на п'ятий рік.
Воно досить морозостойко. Сорт Видна досить стійкий до грибкових захворювань груші. Така груша не вимагає певної грунту. Вона може рости навіть на суглинному землі.
До основних достоїнств дерева можна віднести високу екологічну стійкість, регулярний рясний урожай, його самоплідність та великі смачні фрукти. До головного недоліку відносять те, що плоди зберігаються зовсім мало часу.
Плоди груші сорту Красуля
Сорт Красуля приносить врожай уже на початку першого тижня серпня.Южно–Уральський НДІ, що знаходиться в Челябінську, є місцем появи цього виду. Автор схрещування – Е. А. Фалкенберг. Сорт вважається елітним вже з 80–х років 20 століття.
Головним місцем поширення культури є територія Уралу. Улюблениця більшості садівників. Росте дерево середньо і досягає максимальної висоти 4 метри.
Округла крона, її форма трохи розлога. Гілочки компактні, спрямовані вгору. До відмітним ознакою відносять наявність шипів у кроні.
Вони перешкоджають швидкому збору врожаю. Конусовидний і трохи скорчений стовбур.
Корисно знати: дерево груші сорту Красуля не здатне запилюватися самостійно, сорти Райдужна і Сварник є кращими запилювачами.округлі Листочки і широкі. Плоди груші приплюснуті. Зрілий плід яскравого зеленого кольору. Назва сорту тісно пов'язане з привабливістю плодів.
Всередині груша кремового відтінку, має легкий приємний післясмак. Плоди вживаються зазвичай у свіжому вигляді. Також виготовляють корисні соки.
Такі груші зберігаються в хорошому вигляді зовсім мало часу. Дерево дає вже перші плоди на четвертий рік зростання. Воно зимостійкі. Рослина стійка до впливу різних шкідників.
Поразки виникають вкрай рідко. Розмноження здійснюється за допомогою щеплення сіянця Уссурійського сорти груші. Спочатку молоде дерево необхідно обрізати з метою формування його крони.
Після потрібна санітарна обрізка. Головною перевагою цієї садової культури, як правило, вважаються неймовірно красиві і чудово смачні плоди. До основного недоліку можна віднести колючки в кроні і маленьку величину груш.
Плоди груші сорту Кафедральна
З'явився в Москві, в академії сільського господарства імені К. А. Тімірязєва.Авторами є С. Т. Чижов і С. П. Потапов. Дерево широко поширюється в районах Центральної Росії. Воно невеликої величини, з точною конусовидною кроною, з гладкою корою сірого відтінку.
Головні гілки рідко розташовані і спрямовуються в небо. Середньої величини плоди мають правильну грушовидну форму і горбисту поверхню. Збір урожаю починається з другого тижня серпня.
Із зібраних фруктів виходять смачні сухофрукти, корисні консервації. Груша скороплодна. Вона радує своїм урожаєм кожне літо. Садова культура не боїться сильних морозів.
Користь від вирощування даної груші очевидна. Дерево морозостійка, у нього смачні плоди, до того ж воно самостійно справляється з різними хворобами.
Незначним недоліком є відсутність можливості зберігати плоди довгий час. Вони швидко псуються.
Як підібрати сорт груші для вирощування, дивіться у наступному відео: