Баклажани, мабуть, одна з найбільш вимогливих овочевих культур як до посадки, так і до вирощування розсади.
Далеко не всі городники можуть формувати з пагонів высокоурожайную розсаду. Цей овоч любить правильну вологість, хороше освітлення і родючий Грунт.
До того ж, баклажан дуже прискіпливий до температурного режиму і вкрай неохоче сходить без попередньої підготовки. Тому уважний підхід до цим рослинам потрібен ще при виборі насіння.
В першу чергу варто визначитися з тими сортами, які ви будете вирощувати. Сьогодні виведені баклажани не тільки різних форм і розмірів, але і різних кольорів. Такий сорт, як «Матросик» має плід з бузковими і білими смужками, а плоди «Білого ангела» і «Пелікана» абсолютно білого кольору.
Ці сорти, крім оригінальної забарвлення, мають ще й особливою стійкістю до хвороб. Крім того, приємним сюрпризом стане відсутність якоїсь гіркоти в смаку овоча.
Але найбільш поширені баклажани класичного фіолетового відтінку, наприклад, «Чорний опал», «Байкал», «Барон» або «Торпеда». Купити насіння баклажан можна в спеціалізованих магазинах, і на ринках. Ціни варіюються від 4 до 50 руб за упаковку.
У разі, коли насіння для розсади були заготовлені самостійно, в першу чергу їх необхідно перебрати.
Видаляємо всі деформовані, пошкоджені і маленькі насіння, залишаючи тільки якісний розсадний матеріал. Крім того, на насінні не повинно бути слідів плісняви або червоточини.
Якщо насіння було придбано в спеціалізованому магазині для садівників, як правило, вони вже підготовлені до посадки. Від вас потрібно тільки перевірити термін придатності на упаковці, який повинен відповідати часу використання.
Наступним етапом буде знезараження насіння, причому цю процедуру рекомендується піддати як куповані, так і домашні екземпляри.
Готуємо досить міцний розчин марганцівки, в якому і замочуємо посадковий матеріал хвилин на 15-20.
Для стимуляції прокльовування насіння можна використовувати два методу, кожен з яких по-своєму ефективний.
баклажани можна Висаджувати в будь-які підходящі для цих цілей ємності.
Це можуть бути спеціальні касети для розсади, лотки або ящики, які можна знайти в будь-якому магазині для садівників. Щоб зійшли рослини добре висвітлювалися, вибирають досить широкі лотки для розсади.
При бажанні можна і заощадити, посадивши насіння в звичайні пластикові склянки або непотрібні ящики. Незручністю цього способу є наступна обов'язкова пікірування рослин, яка пошкоджує коріння, а це призводить до тимчасового зниження зростання.
Сьогодні нерідко використовують торф'яні стаканчики. У цьому випадку не вимагається пікіровка розсади, а, значить, рослина не відчуває зайвий стрес.Такий стакан добре пропускає повітря і не затримує воду, що робить догляд за сходами зовсім нескладним.
Грунт з потрібною сумішшю для посадки можна також придбати в магазині або приготувати самостійно. Вам потрібно 2 відра землі, 1 відро перегною і 0,5 відра піску. Можна додати трохи деревного попелу і 30 г суперфосфату.
Для того щоб рослина швидше адаптувалася при висадці в грунт, землю для розсади потрібно взяти з місця майбутньої посадки.
Важливо! Баклажани можна посадити після будь-якої культури, за винятком свого сімейства. При цьому грунт не повинен володіти підвищеною кислотністю. У баклажана є одна особливість, для того щоб вирости і почати плодоносити йому потрібно близько 3 місяців. Настільки довгий термін зростання досить нетиповий для овочевих культур.
Тому на розсаду його висаджують одним з перших, ще в кінці лютого, в крайньому разі, березня.
Якщо посадка проводиться не по окремих склянках, а в загальний лоток, необхідно дотримувати наступні вимоги:
Догляд за сходами баклажан не складний, але вимагає постійної уваги:
Прищипування — це механічне видалення верхівки пагона. Проводять його з метою збільшити кущистість молодої рослини. При прищипування сплячі бруньки пробуджуються рослини і стимулюється ріст бічних пагонів. Рослина не витягується вгору, при цьому формуючи досить об'ємний кущ.
Поки рослини баклажан ще маленькі, прищипувати їх не потрібно. Пасинкування (видалення зайвих відрослих пагонів) і прищіпка проводиться тільки на основний грядці, в теплиці або грунті.
До поливу є також певні вимоги. Вода обов'язково повинна бути теплою, близько 25-28 градусів.
У перші 16-20 днів після сходів досить поливу раз на тиждень. У міру росту рослини кількість поливів збільшують до 2-3 раз в тиждень, при цьому грунт повинен бути злегка вологим, але не мокрим.
Баклажани не люблять підвищеної вологості повітря і занадто сирий землі. Це призводить до кореневої гнилі та різних грибкових захворювань, наприклад септоріоз або біла плямистість.
Саме з-за цього захворювання на розсаді баклажан можуть виникнути білі плями, рослина виглядає млявим і слабким. Для профілактики захворювань сходи після прокльовування можна полити слабким розчином марганцівки.
Якщо в перший час рослини беруть все необхідне зі складу розсадної грунту, то згодом підживлення все ж знадобиться. Для цього беруть будь-комплексне добриво, наприклад, азофоску, або звичайну селітру і розводять 10 літрах води 25 г речовини.
Перший раз розсаду підживлюють незадовго до пікіровки, після чого цей розчин використовують 2-3 рази в тиждень до пересадки в грунт. Рослина часто страждає від нестачі азоту, і якщо підгодівлі не проводити своєчасно, у розсади можуть пожовкне листя від азотного голодування. Від калійного голодування листя розсади баклажанів скручуються.
Для висадки в грунт підійдуть кремезні міцні рослини заввишки 15-26 см, причому на них вже повинні бути 8-9 справжніх листків.
Перед посадкою розсаду необхідно загартовувати. Для цього її щодня виносять на вулицю приблизно за два тижні до планованої пересадки.
В перший раз час загартування має становити не більше 15-20 хвилин, в наступні дні додають 5-10 хвилин перебування на свіжому повітрі. В парник або теплицю розсаду можна висаджувати вже з середини травня, у відкритий грунт під плівку в перших числах червня.
Особливості посадки і вирощування баклажанів в домашніх умовах Ви зможете побачити в цьому відео: