Хороший духову шафу - це гордість господині, заставу смачних страв і м'якою випічки. Але як вибрати кращий? Всі духовки діляться на газові та електричні - розглянемо плюси і мінуси кожної.
Газова духовка, як випливає з її назви, працює на газу. Підключати її можна як до централізованої газової мережі, так і до газового балона. Втім, останній варіант жахливо незручний і рекомендується до використання в самих крайніх випадках. Зазвичай газові балони використовують на дачах або в селах.
Газова духова шафа здатний швидко розігріватися до потрібної температури за рахунок пальника. Однак джерело тепла тільки один, і знаходиться він знизу. Через це пропікання дещо гірше, ніж у електричних духовок.
Управління газовою духовкою проводиться за допомогою механічних перемикачів. Головні переваги такого підходу - простота і надійність. Механіка вкрай рідко виходить з ладу, а її ремонт не варто занадто дорого.
Незважаючи на простоту конструкції, сучасна газова духовка стоїть відносно дорого. Хороші вбудовані моделі коштують від 15 000 рублів і вище. Середня ціна якісного пристрою - близько 25 000 рублів.
Zanussi ZOG 521317 X - одна з найпопулярніших газових духовок
Установка сучасної електричної духовки потребують наявності в будинку якісної проводки. Якщо будівля стара, то, можливо, її доведеться замінити. Застаріла проводка просто не зможе подавати потрібну кількість електроенергії.
Електродуховка розігрівається довше, ніж газова. Однак в сучасних моделях джерел тепла зазвичай два - зверху і знизу. Включати їх можна як окремо, так і разом. Це дає широкі можливості по регулюванню режиму і напрямки нагріву. Багато моделей середнього і високого цінового сегмента мають такі режими, як «Дбайливе розморожування», «Томление», «Бродіння». Піч з конвекцією (а це абсолютна більшість сучасних електродуховок) нагрівають блюдо більш рівномірно, ніж газові, і краще пропікають.
У електричних духовок панель управління зазвичай електронна, а в найбільш дорогих моделях - сенсорна. Це дозволяє включати переднастроєні програми. Однак електронна панель легше виходить з ладу, ніж механічна, так і ремонт її значно дорожче.
Вартість сучасної електричної духовки коливається від 10 000 до 20 000 рублів. Але при регулярному використанні пристрій споживає багато електрики, що негативно позначиться на ваших рахунках за комунальні послуги.
Electrolux EZB 52410 AK - популярна електрична дуовка
Я не на суперкруті плитах готувала. За ним можу сказати, що електродуховка готує краще, ніж газова. Якщо готові переплачувати за електрику, то купуйте електродуховку.
Гість
http://www.woman.ru/home/facilities/thread/4343958/
Мені, поки жила в Росії, доводилося готувати в газовій духовці, готувала дуже рідко, руки палила, низ згорав, не любила піч. Ось уже 30 років готую в електричній духовці, обожнюю, практично вся готую в духовці, крім супу. Дуже задоволена
Гість
http://www.woman.ru/home/facilities/thread/4343958/
У мене газова, з грилем. Газова - тому що готую постійно (троє чоловіків в родині). Вибирала з економічних міркувань - газ суттєво дешевше електрики. А електрики у нас і так вистачає, щоб рахунки чималі приходили ... До цього була найпростіша електрична духовка. Особливо різниці не побачила. Що до однієї, що до другої просто звикнути треба.
Hanna
https://www.babyblog.ru/community/post/housedesign/3170125
У більшості випадків електричні духовки показують кращий результат. Незважаючи на повільний розігрів, вони здатні забезпечити різні режими готування, якісне пропікання страв, відсутність підгоряння. Головний мінус - неекономічність, адже газ значно дешевше електрики. Якщо міркування економії для вас є визначальними, то вам варто зупинитися на газовій духовці.
Вибір між газовою і електричною духовкою багато в чому залежить від ваших умов життя. Але все більше господинь схиляються до електродуховкою через якість приготованих страв.