Цей овоч з-за свого просто фантастичного корисного складу повинен бути присутнім в стравах круглий рік, але оскільки він є теплолюбної культурою, то час вирощування у відкритому грунті дуже обмежено або взагалі неможливо із-за кліматичних умов Росії.
Щоб їсти болгарський перець свіжим протягом усього року, його вирощують вдома або на балконі.
Для кімнатного або балконного вирощування підбираються сорти солодкого перцю, мають невелике зростання, компактність і раннє дозрівання.
Давайте ознайомимося з деякими з них.
Перець сорту Карлик
«Карлик». Плоди цього сорту готові до вживання через 110-115 днів з часу появи перших сіянців.Вага одного перцю, за формою нагадує конус, може доходити до 80-85 грам. Красиві червоні плоди відмінно виглядають на невеликому кущі.
«Острів скарбів». Цей рано дозріває сорт з червоно-помаранчевими плодами, які досягають технічної стиглості на 95-105 день. Довжина кожного перцю становить від 4,5 до 5,5 см, а товщина – 0,5-0,6 див.
Перець сорту Ластівка
«Ластівка». На невеликих кущах великі червоні плоди дозрівають протягом 130 днів. Вага одного перцю може становити 90 грам.«Таємничий острів». Цей сорт раннього дозрівання привертає увагу прямостоячим невеликим кущем (від 40 до 60 см), схожим на букет, стійкістю до тютюнової мозаїки, тривалим часом плодоношення.
«Ярік». Світло-жовті плоди цього раннеспелого сорту є технічно стиглими на 120-125 день. Невеликий декоративний кущ (від 60 до 80 см) дає великий врожай.
Статтю про посадку перцю на розсаду в домашніх умовах читайте тут.
Насіння болгарського перцю для вирощування у кімнатних умовах найкраще вибирати в спеціалізованих магазинах або садових центрах.
Свою відмінну схожість ця овочева культура зберігає протягом 3-5 років, але і через 8 і 10 років сходить велика частина насіння.
Якщо у вас є насіння, які зберігаються тривалий час, і хочеться перевірити їх схожість, то варто зробити так: відбираєте кілька насіння і на вологій тканині (типу марлі) проращиваете протягом декількох днів (від 2 до 5 днів) в теплому місці. Потім вважаєте, скільки насіння проросло, і переводите у відсотки. При схожості від 30 відсотків і нижче використовувати насіння не варто.
Рада садівника: готові до посіву насіння болгарського перцю бажано обробити в розчині (неміцному) марганцю протягом однієї третини години. Після цього насіння пропаласкивают у воді, а потім для збільшення енергії проростання, намочують у воді зі стимуляторами росту (гетероауксин, индолилуксусная кислота, новосил, циркон) від 6-8 до 12 годин.В цей розчин ще можна додати мікроелементи, добрива на основі гуматів (ідеал), мінеральні добрива у невеликій дозі.
Скоротити час появи перших сходів можна за допомогою пророщених насіння. Для цього після обробки насіння їх поміщають на вологій тканині і тримають від 2 до 3 діб при 23-25 градусах Цельсія, але обов'язково оглядати кожен день. Як тільки у більшої частини насіння з'являться паростки, їх сіють.
Болгарський перець висівають в касети, невеликі горщики або просто пластикові стаканчики в березні, оскільки в цей період зростає довжина світлового дня.
В касети сіють по одному, а в горщики і стаканчики по 2-3 штуки в залежності від діаметру.
Для посіву підійде будь-грунт для розсади з середньою кількістю поживних речовин.
Насіння розташовують на глибині від 0,7-1,2 см зволоженого Грунту. Причому його зволожують до того, як розподілять у горщики або касети.
Зауваження фахівця: сіянці, у яких є дві пари справжніх листочків, вже готові до пересадки в ємності для вирощування. Для кімнатної або балконних культури підбираються ємності діаметром не менше 25 см і висотою не менше 30 див. Вони можуть бути з різного матеріалу (пластик, кераміка).Статтю про сорти болгарського перцю для відкритого Грунту читайте тут.
Прочитавши цю статтю, Ви отримаєте інформацію про солодкому перці сорти Вінні-Пух.
На дно обов'язково насипається дренаж (висота шару від 2 до 4 см).
Це може бути керамзит, щебінь, шматочки битого глиняного горщика, камінчики і багато іншого.
Для вирощування в кімнатах грунт повинен бути рихлим, повітропроникним, з великим вмістом азоту.
Землю для горщиків можна скласти самим з дерну, перегною, піску і золи, а можна використовувати універсальний грунт для квіткових культур (терра віта).
Молоді рослини при пересадці в постійні ємності заглиблюють на 2-3 див.
Важливий момент: для хорошого розвитку і плодоношення рослини болгарського перцю потребують регулярних поливах, підживленні, високих температурах, достатній світловому дні. Ця культура потребує багато води під час інтенсивного наростання куща і маси листя, а також при появі квіток і освіту перців. Але між поливами земля в ємностях повинна просихати на три чверті, оскільки надлишок вологи швидко призведе до загнивання коренів і загибелі рослини.Оптимальною температурою для болгарського перцю вважається температура від 23 до 27 градусів. Довжина світлового дня повинна становити не менше 12 годин. В зимовий час для додаткового освітлення використовують фитолампы або звичайні лампи з білим світлом.
Особливу увагу при вирощуванні цієї рослини потрібно приділити підкормкам, оскільки при недоліку харчування різко зменшується кількість врожаю і втрачається декоративний вигляд.
Підживлення проводять кожні два тижні, при цьому використовують мінеральні добрива для овочевих або квіткових культур. Під час цвітіння і зав'язування плодів у добривах повинно міститися більше азоту, ніж фосфору і калію.
В період дозрівання врожаю в підгодівлі азоту стає менше, а кількість калію і фосфору зростає. Зазвичай протягом зимового часу рослина втрачає декоративність і його замінюють на нове, знову вирощене з насіння.
Дивіться відео, в якому досвідчений користувач роз'яснює, як можна посадити болгарський перець з насіння в домашніх умовах: