чи не кожен, хто хоч раз вибирався з міст на природу, ходив у походи, подорожував або просто зрідка звертав увагу на квіти вздовж доріг, неодмінно зустрічався з рослиною іван чай (кипреем узколистным).
Це ті самі насичено-рожеві або часом пурпурні квіти на високому, досягає півтора метрів, стеблі з вузькими (звідси і назва — вузьколистий) яскраво-зеленим листям. до Речі, про назву — народна його частина теж з'явилася не випадково.
Саме з іван-чаю (зніту вузьколистого), як не важко здогадатися, виходить один із смачних і корисних трав'яних чаїв. А щоб наш чай перетворити саме чай, а не в незвіданий і несмачний відвар з сіна, це повинен бути ферментований іван-чай.
Що таке ферментація? Це – процес розпаду органічних речовин, що починається в листі, як тільки його відривають від стебла.
Для правильній ферментації чаю необхідно посилити вже запустившийся процес, порушивши капіляри листа, щоб з них виділився сік.
І все б нічого: порушувати капіляри, так порушувати, але навіщо ж потрібен цей процес чаю?
По-перше, від ступеня ферментації або її відсутності залежить колір чаю – зелений, червоний або чорний. По-друге, що не менш важливо, це смак.
Цікаво знати: часом однакові чайне листя при різній ферментації видають абсолютно різні відтінки смаків. Двох повністю ідентичних смаків іван-чаю практично не знайти. При цьому користь і одного, і другого, і третього буде різною, але в кожному разі не менш значущою, так як саме в момент ферментації склад корисних ферментів змінюється і перетворюється.Кошик свіжозібраних листя іван-чаю
Природно, перш ніж почати іван-чай ферментировать, необхідно правильно і акуратно його зібрати. Постарайтеся вибрати відповідне місце для збору сировини. Це ні в якому разі не повинно бути:Наступним етапом після вибору місця стане вибір часу. З цим все ще простіше – іван-чай має цвісти. Періодом цвітіння цієї рослини є час з середини липня до початку серпня.
Іван-чай в період цвітіння
зауважте: звичайно саме останній, серпневий чай, має в наслідок більш яскравий і виразний смак.Отже, місце вибрали, з часом визначилися, можемо приступати до безпосередньо до збору іван-чаю. Поширеною помилкою є зривання куща цілком.
Зверніть увагу: цей варварський метод не принесе користі ні збирає, ні природі.Для правильного чаю необхідні тільки листя, а зірвавши кипрей під самий корінь, ви позбавите природу (і себе в майбутньому році) цього прекрасного рослини. Квіти, незважаючи на поширену думку, в чаї так само непридатні, хіба що дещо можна додати для краси або аромату.
Правильний збір іван-чаю
Найбільш зручний і безпечний для навколишнього середовища метод збору: вгорі біля квітів стебло рослини обережно затиснути між пальцями і провести рукою зверху вниз. Таким чином, квіти і стебло залишаться неушкодженими, а дорогоцінні листя самі впадуть вам в кошик.Так слід виконувати до тих пір, поки кількість зібраної сировини вас не задовольнить. Варто відзначити, що краще (хоча зовсім не обов'язково) збирати молоді листки, так вони будуть набагато більш зручні при подальшій обробці.
Відразу приступати до ферментації після збору – невірно. Необхідно, щоб листя подвялились, щоб вони стали більш податливими, м'якими. Для цього весь кипрей, який вистачило терпіння зібрати, потрібно загорнути у вологу (не мокру, а саме вологе) тканину і залишити приблизно на добу.
Зав'ялення листів зніту
Це важливо: ні в якому разі не можна залишати цей іван-чай завяливаться на сонці, інакше він висохне, так і не ставши чаєм, а про ферментації можна буде вже і не мріяти.Наближаючись до кульмінації процесу, ми підійшли до самої кропіткої частини роботи – до підготовки перед ферментацією. Підготовка до ферментації може відбуватися будь-яким із зручних для вас способів: скручування листя, м'яття листя, перекручення на м'ясорубці.
Заготівля іван-чаю через м'ясорубку
Який би із способів ви не вибрали – головна ваша задача — змусити лист виділяти сік. Якщо сік, що виділився, можна переходити до наступного етапу.
Скручування і м'яття – дуже схожі технології. Деякі любителі зніту навіть воліють поєднувати їх, спершу скручуючи листя в сигари, а після розминаючи їх. Переважно відрізняється від попередніх способів перекручення на м'ясорубці. Воно на відміну від скручування і зминання:
Ферментація іван-чаю: скручування листя вручну
Можливо, Вас також зацікавить стаття про іван-чай на дачі.Про корисні властивості іван-чаю при вагітності розповідає наступна наша стаття.
Ферментацію, незважаючи на уявну простоту, можна сміливо назвати одним з найбільш відповідальних етапів приготування чаю. І одним з найбільш непередбачуваних. Скручені, зім'яті і гранульовані листя акуратно укладають в емальований або керамічний посуд, накриваються тканиною і залишають на деякий час.
В середньому, в залежності від бажаної концентрованості (насиченості смаку), іван-чай ферментується від 6 годин до 14 при температурі 24-26°C. На 6-8 годин про кіпрі можна сміливо забути, навіть якщо бажаним результатом є ніжний смак зеленого чаю.
При бажанні отримати червоний і чорний чай — варто почекати, як мінімум, 10 годин. Вірною ознакою того, що чай почав ферментацію, буде зміна трав'яного запаху на фруктовий або квітковий.
Варто пам'ятати: якщо ферментацію перетримати, то смачний чай перетвориться на неприємний силос, і згодом вирушить у відро для сміття.Перед сушінням скручені і зім'яті листки варто порізати гострим ножем, щоб згодом їх було зручніше заварювати. Сушити можна як у спеціальній сушарці, так і в духовці при слабкому спеці (приблизно 100°C), і просто в теплому місці.
Сушка іван-чаю в духовці
Дуже важливо не пересушити листя, щоб не зіпсувати все в самий останній момент і зберегти численні корисні властивості іван (кипрей) чаю.
Як бачите, приготувати іван-чай в домашніх умовах цілком реально і навіть зовсім не складно. Так що якщо у вас на прикметі є чудове рожеве поле зніту, вільний час і любов до чаю, то чому б не спробувати самостійно виготовити цей чудовий напій? Пробуйте, насолоджуйтесь та приємного чаювання!
Дивіться відео-урок про приготуванні ферментованої іван-чаю: