» » Зимові сорти груш: характеристики та особливості вирощування та зберігання

Зимові сорти груш: характеристики та особливості вирощування та зберігання



Любителі груші знають, як ніжний це плід. Груша зазвичай не зберігається всю зиму у погребі, як яблука.

Грушевий сезон коротше яблучного. На щастя, селекціонери спантеличені питанням, як продовжити грушевий сезон. І знайшли рішення.

Сорти груші бувають ранні та пізні. Серед пізніх виділяють осінні і зимові. Про зимові сорти груш і піде сьогодні мова.

Характеристики

Сорт груші Новорічна

Сорт груші Новорічна

Раніше вважалося, що великі і смачні груші — це характерна риса південних земель.

Але варто було агрономам зайнятися цим питанням, як і в середніх широтах з'явилися гідні конкуренти південним грушам.

Пізні сорти мають ряд переваг перед іншими сортами. А саме:

  • дозрівання, коли інші садові фрукти вже з'їдені або прибрані на зиму;
  • краще зберігаються взимку в прохолодних приміщеннях, на відміну від ранніх, більш ніжних, сортів;
  • мають цікавий терпкий смак, з в'яжучим ефектом;
  • краще підходять для консервації і компотів;
  • більш стійки в плані схильності до захворювань, але в захисті все одно потребують.

Щоб зимова груша наспіла і була найбільш смачною, її знімають з дерева як можна пізніше. Але при цьому пам'ятайте, що переспелая груша обсипається з дерева сама.

У чому користь

36665778.oj01nns63q.W330Груша дуже корисна, вона багата такими вітамінами і речовинами:

  • вуглеводи, глюкоза, фруктоза, сахароза;
  • кислоти;
  • дубильні речовини;
  • в'яжучу речовину;
  • вітаміни А, В, С;
  • гликоз арбутин. Речовина корисний при хворобах сечостатевої системи. Сильний природний антисептик.

Зміст вітамінів в зимових сортах більш концентровано, зважаючи специфічних умов їх дозрівання.

Груша цінна тим, що її плоди можна споживати майже цілий рік. В сирому або переробленому вигляді. Також грушу широко використовують у народній медицині.

Груша застосовується як:

  • сечогінний;
  • закріплюючий;
  • засіб проти температури;
  • засіб від кашлю.

При захворюваннях сечостатевої системи груша виводить з організму надлишки води і солей, завдяки своєму сечогінній властивості. Містяться в плодах груші речовини сприяють зміцненню кровоносних судин, що робить їх цінними для людей, які страждають на атеросклероз.

Груша не рекомендується до вживання при загостренні захворювань органів травлення. У зв'язку з високим вмістом клітковини в ній і високою в'язкому здібності.

Особливості зберігання

14259364180689353877Пізні сорти сильно залежать від якості Грунту і добрив. Їм потрібно певну кількість теплих сонячних днів, з середньою температурою 15 градусів, для дозрівання. Не менше 100-125 днів.

Збір урожаю, як правило, виробляють з 1 по 10 жовтня. Обов'язково при збиранні повинна бути суха сонячна погода. Але є і більш пізні сорти.

Наприклад, сорт Бергамот дозріває в середині грудня. Деякі зимові сорти груші переносять заморозки до -38 прямо на гілках.

Відбирають цілі щільні плоди і кладуть у ящики, попередньо переклавши папером. Зберігають грушу в ящиках, при температурі 0, +1. Не насипайте більше 2 шарів фруктів відразу. При таких умовах плоди мають можливість дозрівати. Смак таких груш більш терпкий і насичений.

При дозріванні забарвлення плодів змінюється на більш теплий, рум'янець стає помітнішою. Дозрілі плоди стають м'якими і їх потрібно прибрати з ящика. Інакше вони переспеют і почнуть гнити. Створюючи при цьому середовище для гниття інших плодів.

Візьміть на замітку: при правильному зберіганні зимові сорти груші зберігають свої смакові якості до середини січня. Деякі сорти зберігаються аж до березня.

Критерії, за якими потрібно вибирати зимовий сорт груші:

  • зимостійкість;
  • стійкість до частих плодовим хвороб;
  • привабливий вигляд і добрий смак фрукта;
  • швидкоплідність — це можливість отримати плоди вже на 3-5 рік життя дерева;
  • міцні плодоніжки, потрібні для міцного висіння на дереві і протистояння вітру;
  • пізній термін цвітіння, краще якщо дерево цвіте в пору, коли тепла погода надійно встановилася.

Кращі сорти

Груша Білоруська пізня

Груша Білоруська пізня

Пропонуємо вам ознайомитися з топ-5 кращих зимових сортів груш, які ростуть в Середній смузі Росії.
  1. Бергамот Млеевский. Молодий сорт, що має в своєму арсеналі прекрасні характеристики.
  2. Підвищена морозостійкість, до -40. Дає урожай раніше багатьох конкурентів. Якщо правильно за нею доглядати, то перші груші будуть вже через 3 роки після посадки.

    Зверніть увагу, у віці 10 років одне дерево може давати до 400 кг плодів за сезон. Дозріває в кінці жовтня — початку листопада. Плоди середньої величини, дуже солодкі на смак.

  3. Бергамот осінній. Смакові якості цього сорту сильно нагадують південні сорти. Середньорозмірні плоди.
  4. Сварник. Сорт виведений спеціально для північних широт. Володіє підвищеною зимостійкістю. Плоди стають солодкими при правильному зберіганні в пору дозрівання. Без дозрівання за смаком відстає від південних сортів.
  5. Білоруська пізня. Невибагливий самоплідний сорт. Має стійкість до деяких плодовим хвороб. Зимостійкий. Урожай, як правило, багатий, але плоди дрібні. Смак кисло-солодкий, м'якоть кремова, соковита. Плоди класичної грушоподібної форми.
  6. Бере лошицкая. Середняк. Середня величина плоду, морозостійкість середня. Зірвана з дерева груша лежить всього 2 тижні. Але дуже смачна. До 10 років здатна давати до 60 кг урожаю з одного дерева.

Як вирощувати

iВирощувати грушу потрібно, як і інші інші плодові культури.

Але варто пам'ятати, що:

  • кореневої системи стрижневого типу її саджанці приживаються набагато повільніше;
  • у груші немає змінного плодоношення. Якщо вона не перемерзла;
  • груша дуже світлолюбна і садити її слід на добре освітлюваному ділянці;
  • гірше переносить недолік вологи, ніж яблуні. Особливо у молодому віці;
  • коренева система добре пристосовується до навколишніх умов. Це означає, що однаково добре росте на будь-якому грунті.

Для отримання більш великого врожаю плодів груші потрібно здійснити підготовчі заходи. Після того, як плоди зав'яжуться і почнуть рости, огляньте дерево.

При виявленні грон плодів, по 3-5 штук, необхідно видалити зайві зав'язі. Залишаємо тільки 1 грушу в пучку. При зменшенні кількості плодів, отримаємо збільшення маси кожного окремого плода. Плюс знімається навантаження на гілки.

- Дивіться в наступному відео цікаві факти про деяких пізніх сортах груші:



Похожие предложения
Дата добавления: 24-05-2017, 13:09
Статьи по теме
У чому користь і шкоду червоного стручкового перцю: склад плодів і протипоказання до вживання в їжу
Хто не любить гостру їжу? Рідко хто додатково не перчить готову страву. Тема статті...
Бітумна черепиця: різновиди, виробники гнучкого покрівельного матеріалу, відео і фото
У цій статті ми з вами розглянемо, що таке бітумна черепиця. З'ясуємо, які існують...
Металлические двери на страже вашего дома
Сохранность домашнего очага всегда стояла на первом месте. Если раньше всё было намного...
Як правильно зробити пальово-стрічковий фундамент для будинку: види, плюси і мінуси, етапи будівництва
Різновидів фундаментів багато, мало того, навіть пальово-стрічковий існує в декількох...
Козирок над ганком своїми руками
Ландшафтний дизайн Козирок над ганком так само необхідний, як і вхідні двері. Він...
В'юни багаторічники - фото та назви витких рослин для саду
Важко уявити собі затишну дачу без мальовничих квіткових острівців і декоративних...
Піч для лазні з цегли своїми руками: етапи робіт, покрокові інструкції
Стаття розповість про переваги, недоліки і видах цегляних печей для лазні, познайомить...
Утеплювач для лазні та сауни: полімерні та інші матеріали для стін і інших покриттів, відео і фото
Використовуйте кам'яну вату, вона безпечна і не вимагає використання засобів захисту...