Різновид цибулі – цибуля-шалот, привертає початківців городників, тому слід знати, як виглядає овоч на фото, в чому особливості вирощування та догляду за ним.
Досвідчені люди розповідають, що практично відмінностей у проведенні даних операцій немає, все робиться так само, як і з іншими видами цибулі-ріпки.
Популярність шалот визначається тим, що при посадці однієї цибулини в результаті виростає до 40 штук невеликих діток (їх розміри 3-4 см). Вони, як намисто, прикріплюються до основної голівки цибулі. Мабуть тому звичайні городники називають шалот сорокозубкой. Крім луковок материнська цибулина дає чудову зелень.
Лук-шалот є одним з представників великого сімейства цибулевих.
у нього в народі чимало назв, його називають:
Це цікаво: батьківщиною цибулі вважають Середземномор'ї. Ім'я йому було дано за назвою палестинського міста Ашкелон. Його культивували іудеї. У дикому вигляді не зустрічається.
Незважаючи на близькість до репчатому луку, є відмінності:
Якщо в південних районах Росії, на Далекому Сході жителі вирощували шалот здавна, то жителі Сибіру, Нечорнозем'я проявили інтерес недавно.
Цінують дану різновид ріпки за смакові якості: можуть бути гострими, полуострыми.
Практичним господаркам подобається, що невелику цибулину можна використовувати відразу.
Рослина рано дає зелень, вже через місяць можна використовувати в їжу. Перші цибулини через 2,5 місяці.
З одного квадрата отримання зеленої маси близько 5 кг, цибулі -3 кг
Пір'я шалот дрібнуваті, трубчасті, є схожість з шніт-цибулею. Досягають в довжину до 40 див.
Готова ріпка може мати різну форму, в залежності від сорту, тісноти в гнізді:
Забарвлення найрізноманітніша, від білих і бронзових до фіолетових відтінків. Кожна цибулина має багато зачатків, тому і цибулин у гнізді чимало.
Маса 10-60 грамів діаметром 1,5-4 див.
Рослина викидає квітконоси заввишки до одного метра, здуття практично не спостерігається. У кулястої парасольку з безліччю зеленуватих, рожевих або білих квіток дозріває насіння. Вони менше, ніж у звичайного лука.
Зверніть увагу: рідко, але з'являються повітряні цибулинки, це чудовий посадковий матеріал, завдяки якому можна оздоровлювати наявний сорт.У шалоту є ще одна назва – «сімейка», з-за великої кількості цибулин.
Даний овоч володіє масою достоїнств. По-перше, універсальність, по-друге, в зимовий час можна отримувати зелень. Пір'ячко довго зберігають свіжість, одна головка дає великий урожай.
Переваги сімейки:
Цікавий факт: бували випадки, що шалот забували занести на зиму в приміщення. Замерзлі головки після відтавання нічим не поступалися тим, що зберігалися в теплі. Більш того, їх висаджували навесні і отримували непоганий урожай!
Хімічний склад у цілому схожий на цибулю-ріпку.
В ньому багато:
В ріпчастій цибулі цукор і аскорбінка містяться в меншій кількості.
Переваги шарлота представлені в таблиці.
Пір'я Ріпка Суху речовину 9,5%, 16,5% цукор 3,4%, 1,5%, Вітамін С 64,5 мг 7 мг Калорії на 100 г 17-20 ккал 33-35 ккал Фахівці переконані: лук-шалот здавна вважають дієтичним і лікувальним продуктом. Ці властивості вище, ніж у його ріпчастої родича.Шалот відносять до продуктів, без якого справжні гурмани не мислять свій раціон.
Все тому, що цей овоч має універсальними смаковими якостями, можна вживати в їжу свіжі зелені пір'я, цибулини.
Його не просто так називають аристократичним — все тому, що смак ніжний, не такий гострий, як у ріпчастої.
Але найчастіше з такого продукту готують різноманітні страви. Жителі Франції здавна вживають «сімейний» цибуля.
Росіяни в останні роки теж пристрастилися до шарлоти. Його додають до будь-яких страв з м'яса, птиці, морепродуктів.
З овочем можна готувати:
Цибулю можна тушкувати, смажити, запікати, варити. А які смачні пиріжки з начинкою з шалот — пальчики оближеш! Так і будь-яке блюдо стає смачніше, ароматні.
зауважте: в луці великий відсоток сухої речовини, завдяки йому шалот карамелізується.При смаженні не можна застосовувати сильний вогонь, інакше готову страву буде гіркуватим. Найдивовижніше, що можна отримати смажені цибулини з брунатною хрусткою скоринкою з неочищених головок.
Тільки поспішати з процесом приготування не потрібно. Від аромату готового страви голова паморочиться!
Наведемо приклади приготування страв:
Цибулю нарізати, покласти у форму. Залити сумішшю меду і масла. Зверху покласти сухофрукти і волоські горіхи. Запікати півгодини при температурі 150 градусів.
Сбланшировать шпинат, віджати і збити міксером. 5 головок цибулі і зубок часнику зі свіжим шпинатом обсмажити до золотистого кольору. Змішати підготовлені інгредієнти, додати сіль, спеції. Приємного апетиту!
Перелік страв можна продовжувати до нескінченності.
Як вже було сказано, цибуля-шалот в природі не зустрічається, це – продукт селекціонерів.
Сьогодні існує чимало сортів, які розрізняються не тільки термінами дозрівання, але й іншими параметрами.
Всі вище перераховані сорти врожайні, добре зберігаються.
Візьміть на замітку: найсолодший представник шалот — банановий, отриманий шляхом схрещування часнику і цибулі. Назва відповідає не тільки смаком, але і формою — цибулинки довгасті, витягнуті, немов минибананы.Варто відзначити: середньостиглі сорти цибулі-шалот добре ростуть в будь-яких регіонах, стійкі до багатьох цибульним хвороб.
Дані сорти рекомендовані для всіх російських регіонів. Більш детальну інформацію про кожного з сортів, можна дізнатися при купівлі посадкового матеріалу.
Ми представили лише малу частину селекційних сортів. На упаковках розписують не тільки достоїнства, але і терміни висаджування і правила догляду.
При вирощуванні даного овоча труднощів не буває, якщо є практика вирощування цибулі на ріпку:
Як правило, до посадам приступають навесні – наприкінці квітня або в перших числах травня. Грунт до цього часу прогрівається, в ньому є волога, розсада або головки швидко нарощують кореневу систему.
Приблизно через 2 тижні з'являються перші пір'ячко. В цей час ще не спостерігається активного літа цибулевої мухи, зміцнілим рослинам вона не завдає великої шкоди.
Поздневесенние посадки подовжують поява сходів до місяця з-за сухості грунту і підвищеної температури повітря.
Крім того, в жарку погоду швидше наростає зелена маса, тим самим порушуючи фотопериодический режим зростання, тому цибулини не встигають визріти.
Зимові посадки починаються ближче до кінця вересня, коли починає падати сніжок, створюючи «тепле покривало» для успішної зимівлі.
Вигода посадок:
Висаджувати під зиму можна лише спеціальні сорти зимостійкі з малим стрелкованием, що містять більше 20% сухої речовини.
Для цих цілей потрібно обзавестися сортами СибНИИРС:
Для отримання багатого врожаю потрібно знати правила агротехніки. Можна переглянути спеціальне відео.
Правила прості, під силу навіть початківцям городникам:
У представників сімейства Цибулевих є чимало хвороб.
Серед шкідників цибулі-шалот виділяють грибкові захворювання:
При перших ознаках з рослиною потрібно безжально розлучитися, щоб хвороба не вразила інші.
Відразу ж застосовують обприскування Квадрисом, Мікосаном або Пентофагом. Це отрутохімікати, з ними потрібно працювати обережно, а продукцію можна вживати в їжу. Час вказується на упаковці препарату.
Перед посадкою і зберіганням для профілактичної обробки від грибкових захворювань севок можна замочувати в препараті Максим на півгодини. Є і народні засоби для замочування садивного матеріалу: густий розчин марганцівки або зольна витяжка.
Коли починають цвісти кульбаби і вишня, починається активний років цибулевої мухи. Побачити дію комахи можна за в'янення пір'я.
Муху можна відлякати пічної золою, опудрив саме рослину і Грунт навколо.
При появі черв'ячків грядку проливають солоним розчином (на 10-літрову лійку – один стакан солі).
Дінці рослини може вражати цибульна нематода, що призводить до викривлення материнської цибулини. Вона добре перезимовывает.
Щоб уберегти посадковий матеріал, його поміщають у термос з водою (45 градусів) і витримують 60 хвилин. Можна використовувати для цієї мети Формалін.
На зелених перышках часто селиться попелиця. Перемогти її можна, обприскати відварами таких рослин, як перець, ромашка аптечна, або шкірка картоплі. Є і хімічний препарат — Вертициллин.
Рекомендація садівника: будь-яка рослина, яке уражено хворобами, потрібно прибирати.Розмножують корисний овоч різними способами: вегетативним і посівом насіння.
Розглянемо обидва варіанти докладніше:
Як тільки пір'я пожовкнуть і почнуть вилягати, урожай готовий до прибирання.
Зволікати не можна, інакше можна втратити велику частину продукції.
Зберігатися цибуля буде гірше.
Ранньостиглі сорти прибирають в липні, пізні — в середині серпня.
Прибирання проводять в суху погоду, щоб овоч міг дозріти прямо на грядці. Можна обрізати сухі пір'я і помістити урожай для просушування в ємності, розклавши рівним шаром.
Є й інший спосіб – плетіння кісок. У такому вигляді зручно сушити і зберігати.
У сховищі дотримуються певну температуру (від 0 до +10 градусів) і вологість повітря (не вище 70%).
Якщо врожай був багатий, частина зібраної продукції можна переробити:
Якщо при вирощуванні шалот користуватися одним і тим же посадковим матеріалом, врожайність починає знижуватися через накопичених хвороб.
Оздоровити сорт можна, отримавши насіння.
В якості маточного матеріалу вибирають велику цибулину з яскраво вираженими сортовими властивостями. Її висаджують навесні. При появі стрілок залишають не більше чотирьох.
Оскільки чорнушка у шалоту дрібна, слід перед дозріванням повісити на суцвіття «пастку», стягуючи її знизу.
Це важливо: для отримання чорнушки з сортових рослин цибулі-шалот, садіть матковий цибулю подалі від квітучого ріпчастої: квітки легко переопиляются.Виростити сімейний цибулю нескладно, було б бажання.
Зате восени сім'я забезпечена корисним і цілющим продуктом з відмінними смаковими якостями.
Лікарі радять їсти овоч в міру, особливо в сирому вигляді.
Дивіться відео, в якому досвідчений садівник розповідає про секрети вирощування і правила догляду для отримання відмінного врожаю цибулі-шалот: