Гриби вовнянки для професіоналів «тихого полювання» є практично делікатесом, дилетанти часто обходять їх стороною, тому варто розглянути фото і опис цих неоднозначних лісових мешканців.
Грибники знають, де можна частіше зустріти вовнянки. Приємні на вигляд капелюшка волнух, як їх часто називають, можна побачити на заболочених ділянках, в чистих березових гаях, хвойних або змішаних лісах.
Існуючі різновиди дозволяють зростати цього виду роду Млечниковых практично у всіх лісових місцях.
Любителі «тихого полювання» знають, які гриби кращі, місця, де вони водяться і як їх краще використовувати.
Але мисливці до вовнянок можуть їх зустріти практично у всіх лісах, в залежності від виду:
Всі види відрізняються, в основному, тільки кольором. Хоча рожеву часто плутають з білою, особливо в сонячну суху погоду.
Зверніть увагу: всі види вовнянок починають з'являтися в середині серпня. Варто зауважити, що перша хвиля може з'явитися в середині-кінці червня, в період початку вологого та теплого літа. Збирати їх при сприятливих погодних умовах можна до заморозків.Існуючі види млечниковых, можна при зборі сплутати.
І хоча усі вони вважаються умовно-їстівними, але деякі все ж не варто вживати в їжу.
Смак неприємний, погано піддаються обробці.
Важливо знати: неїстівних вовнянок або їх різновидів, якими можна було б отруїтися, не існує. Правда, в зарубіжних каталогах можна зустріти опис цього виду, як отруйного, але це не так. Неїстівні двійники в наших лісах не ростуть.До умовно-їстівних можна віднести всі види млечников. Капелюшок у них за кольором така ж, як у звичайної вовнянки, але не опушена. Кільця на капелюшку практично завжди яскраво-червоного кольору. Виростають вони меншого розміру, ніж інші види, смакові якості нижче. Тому сплутати молочники з класичної волнухой неможливо, якщо комусь не до смаку гірко-перцевий смак гриба.
Класичної волнушкой вважається рожева. Біла зустрічається набагато рідше.
М'якоть того й іншого виду на зрізі біла, з виділенням білого ж молочного соку, колір якого не змінюється. Чудова щільність грибів дозволяє їх успішно, без пошкоджень, транспортувати.
Поширення і сезон плодоношення досить великий, тому що знають і люблять цей гриб є можливість і час зробити заготовки на зиму в різних видах. Головне в «тихому полюванні» не сплутати їстівні з отруйними особинами. Якщо вид гриба викликає сумніви, то його краще зовсім не класти в кошик.
Рада грибника: шукати їх краще в молодих посадках листяних лісів або по окраїнах болотистих ділянок. Люблять сусідити з рижики і подосиновиками. Часто можна побачити цілу розсип рожевих капелюшків у ракитниках і липових лісах.Білі вовнянки ростуть по околицях лісових масивів, так як люблять світлі, добре прогріваються сонцем місця.
Тепле дощове літо може дати прекрасний поштовх до зростання грибів. Зазвичай цілі сімейки вовнянок можна зустріти як на околиці лісу, так і в глухому валежнике.
Найбільш активний ріст млечников починається в серпні. Можуть витримувати і продовжувати зростання навіть при заморозках, тому збір може тривати до жовтня.
Правильно приготовані вовнянки не тільки смачні, але й корисні.
Професіонали-грибники радять збирати молоді особини. В цьому віці сік не надто гіркий, а, приготовані за всіма правилами, мають цікавий пікантний смак.
Крім того, вони мають велику харчову цінність і незвичайний хімічний склад.
Це важливо: при переробці зазвичай відбирають капелюшки, вони смачні і корисні, але варто пам'ятати, що неправильно приготовлені можуть викликати отруєння.До складу грибів входять:
Крім того, до складу входять необхідні організму мінерали.
Враховуючи харчову складову (на 100 г доводиться — 22 кКал):
Можна сказати, що вовнянки є повноцінним продуктом.
Варто відзначити його корисність, але, при деяких захворюваннях, потрібно вживати з обережністю.
Безліч корисних речовин у складі млечников може говорити про їхню користь.
Так варто відзначити, що:
Користь млечников незаперечна, але і шкоди можна завдати істотної при неправильному вживанні, а головне при невідповідному приготуванні їх в їжу.
Основні правила застосування вовнянок в кулінарії — правильно приготувати ці гриби.
Існує кілька способів для того, щоб отримати повноцінне блюдо, але після того, як принесли з лісу, їх необхідно відразу перебрати і почистити.
Якщо вони дуже брудні, то промити кілька разів під проточною водою.
Варто відзначити: найбільш смачно виходять вовнянки невеликих розмірів, близько 2-4 див.Цей метод приготування вовнянок передбачає їх засолювання.
Солять як окремо, так і з іншими грибами, наприклад грузді або сироїжками.
Таке асорті виходить смачним і корисним.
Порада фахівця: в зимовий час можна здивувати гостей незвичністю страви, якщо під час засолювання до них додати різні трави.Перед солінням необхідно вимочити протягом 2-3 діб, періодично міняючи воду. Інакше вони можуть закиснути. Воду міняють раз в 8-10 годин. Потім гриби перекладають у засолочную ємність шарами.
Укладка проводиться капелюшками, шар товщиною 5-7 см пересипають звичайною кухонною сіллю, без будь-яких добавок. Розрахунок солі на 1 кг грибів повинен бути 30-40 р. На дно ємності укладають улюблені трави або спеції (листя хрону, кріп, лавровий лист, перець горошок).
Припускає попереднє вимочування у холодній воді протягом доби.
Потім гриби відварюють, причому перша вода зливається і тільки після повторної варіння їх можна вважати готовими до засолюванні.
Після охолодження так само укладають в ємності або банки, додаючи сіль і спеції за смаком.
Чи знаєте Ви, що: готові гриби, оброблені як холодним, так і гарячим способом, через 40 днів після розкладки в ємності.Існують рецепти маринованих вовнянок. Деякі радять готувати їх без вимочування, але все-таки гіркота буде відчуватися. Так що тим, хто не любить гострі страви, краще вимочити хоча б протягом доби.
Для маринаду береться на один літр води:
Гриби відварюють близько 20 хвилин після закипання, відкидається на друшляк, злегка висушуються, а потім розкладають по банках. Щільно трамбувати не слід, потрібно залишити місце для маринаду.
Залити гарячим маринадом і в кінці додати на літрову банку чайну ложку есенції. Закупорити, дати охолонути і зберігати в прохолодному місці.
Смажити можна як свежевымоченные, так і солоні або мариновані вовнянки.
Класика жанру — посмажені з картоплею.
Але можна приготувати і з додаванням інших овочів.
Зазвичай спочатку обсмажують картоплю, а потім додають гриби.
Візьміть на замітку: час приготування свежевымоченных вовнянок становить близько 7 хвилин, солоні або мариновані можна покласти в самому кінці приготування страви.Зібрані і приготовані своїми руками гриби — це не тільки корисне і смачне блюдо, але і гордість господині столу.
Дивіться відео, в якому фахівець розповідає про різновиди вовнянок, де шукати і в який час року їх збирати: