Кожній людині знаком смак і аромат запашного чорного перцю. Багато страви неможливо уявити собі без додавання цієї спеції. Запашний перець надає будь-якій страві якусь гостроту, прянощі, таким чином, поліпшуючи смакові якості страви.
Крім смакових якостей запашний перець володіє низкою інших корисних властивостей.
наприклад, перець можна використовувати в боротьбі із зайвою вагою, завдяки своїм пекучим властивостям він відмінно знищує жирові клітини. Також перцю притаманні антибактеріальні властивості, тому його можна додавати в продукти для тривалого збереження свіжості.
З давніх часів перець використовується не тільки як спеція, але також і в лікувальних цілях, його вживають з їжею як додаткове ліки проти серцево-судинних захворювань.
Запашний перець вирощують, в основному, в країнах з тропічним кліматом.
Зовні він схожий на ліану, тому для розведення використовують великі плантації.
Рослина досягає у висоту цілих сім метрів і цвіте щороку, приблизно на початку літа. Після того, як рослина цвіте дрібними білими квіточками, воно починає плодоносити.
Його плоди спочатку зеленого кольору, а пізніше набувають темно-жовтий або червоний відтінок. Потім плоди сушать на сонці, внаслідок чого вони стають чорного кольору.
При бажанні перець можна виростити і в домашніх умовах. Для цього необхідно знати основні правила догляду.
Рослина запашного перцю потребує особливих умов:
Пізнавальну статтю про гострому перці сорти Вогник читайте тут.
Сам процес посадки запашного перцю не займає багато часу.
В першу чергу, слід підготувати всі необхідні матеріали.
Отже, нам знадобляться:
Окремо слід зазначити, що вирощувати цю рослину в домашніх умовах можна із звичайного горошку запашного перцю, який можна купити в будь-якому магазині. Для посадки рекомендується відібрати найбільш великі і важкі горошинки перцю.
Порада фахівця: перед тим, як посадити горошину в землю, її потрібно заздалегідь замочити на ніч в теплій воді. Оптимальний час для посадки перцю – це самий кінець весни і початок літа.Вимочені горошинки акуратно посадити в горщик. Приблизно через 3-4 тижні з них повинні прорости перші паростки.
У цей період слід дуже обережно поливати рослину, так як стеблинки ще дуже крихкі і можуть зламатися.
Після появи листків на стеблі, потрібно відразу удобрити грунт курячим послідом або іншим добривом.
Рослина запашного перцю дуже схоже на рослини із сімейства лиановых, воно росте і починає обвивати знаходяться поруч предмети. Для того, щоб запобігти поломку стебел, радимо заздалегідь встановити невелику опору.
В якості опори підійде будь-яка палиця або невеликий шматок рейки. Треба встромити палку в горщик із землею так, щоб вона твердо стояла і не сваливалась.
Якщо зробити все правильно, то через рік перець почне приносити перші плоди. Вони спочатку будуть зеленими, а коли вони набудуть червонуватий відтінок, потрібно зняти горошини з рослини і викласти їх на сонці. Так вони подсушатся і придбають запашний аромат.
Статтю про грамотному вирощуванні перцю в теплиці читайте тут.
Прочитавши цю статтю, Ви дізнаєтеся, як вирощувати перець у відкритому грунті.
Не забувайте, що запашний перець – рослина вологолюбна, тому в теплу пору року як можна частіше поливайте його.
А ось взимку варто зменшити підливку.
Уважно стежте за температурою повітря.
Не допускайте різких перепадів, а також похолодань в приміщенні, де росте перець.
Зауваження садівника: найкомфортніше місце для перцю – це підвіконня, на якому майже круглий рік світить сонце. Для більш успішного вирощування перцю, обприскуйте рослину протягом дня і посадіть поруч у окремому горщику рослини, які забезпечать додаткову вологість.Дивіться відео, в якому детально пояснюється, як виростити запашний перець горошком в домашніх умовах: