» » Перець Чилі: все про користь, різноманітності сортів та правила вирощування в домашніх умовах

Перець Чилі: все про користь, різноманітності сортів та правила вирощування в домашніх умовах



Червоний перець або перець Чилі є популярним продуктом, який широко використовується в кулінарії. Його особливість полягає в пекучої гостроті.

Перець Чилі є універсальною пряністю. Це пояснюється тим, що його можна поєднувати з різними інгредієнтами. Він застосовується в сухому, молотом і свіжому вигляді.

Також з перцю роблять настоянки і витяжки. Сьогодні відомо декілька різновидів перцю Чилі, які володіють певними властивостями.

Незважаючи на те, що перець Чилі називають червоним, він може мати різний відтінок. Так, перець буває чорним, білим, зеленим та оранжевим.

Користь і шкода

UDb7B7q0eHwПекучий перець широко використовується в якості спеції. У Мексиці в багатьох стравах він є одним з головних інгредієнтів.

Його додають в суп, салат, соус, напої і навіть десерти. Крім цього перець Чилі входить до складу багатьох сумішей.

Так, він добре поєднується з лавровим листом, коріандром, часником та іншими спеціями. Що стосується користі червоного перцю, то тут варто відзначити наступне:

  1. В перці Чилі міститься капсацин.
  2. Завдяки цьому, він покращує травлення. Також це дозволяє дещо знизити шкідливість інших продуктів.

    111214_0824_12Можливо, Вам буде цікава стаття про те, як вирощувати високорослі перці. Про перці сорти Клаудіо Ви можете почитати тут.

    Так, якщо спецію використовувати при приготуванні м'яса, то воно буде мати менше жирів, вуглеводів та інших речовин, надлишок яких шкодить організму.

    Таким чином, людина може спокійно насолоджуватися будь-якими стравами і при цьому не боятися за своє здоров'я і зайві калорії.

  3. Благотворний вплив на кишечник.
  4. В кишечнику живе досить багато бактерій, які завдають істотної шкоди здоров'ю. В якості зброї може використовуватися червоний перець. Він не тільки здатний здолати бактерії, але і нормалізувати роботу кишечника, після порушення режиму харчування.

    Cubanelle_Peppers

  5. Продукт бере участь в обмінних процесах і легко справляється з тромбозом.
  6. Перець можна використовувати як сечогінний і кровотворного кошти.
  7. Продукт можна використовувати для зміцнення нігтів і волосся.
  8. Прийом перцю протягом декількох днів дозволить нормалізувати роботу внутрішніх органів.

  9. У багатьох країнах перець використовується не тільки в якості спеції, але і кошти для підняття імунітету і ліки від ангіни.

Завдяки таким перевагам, даний продукт здобув велику популярність у багатьох країнах світу. Сьогодні настоянку з нього широко використовують в якості засобу для схуднення.

Приймають настойку за півгодини до їжі три рази на день. Якщо вірити численним заявами, то це засіб володіє високою ефективністю в розщепленні клітин жиру.

Незважаючи на всі переваги, червоний перець має деякі недоліки. Насамперед, це стосується надмірного його вживання в їжу.

Важливо знати: щоб не отримати опіки під час оброблення перцю Чилі, необхідно використовувати рукавички. Всі кухонні інструменти після використання повинні бути ретельно вимиті.

Так як продукт володіє пекучої гостротою, його потрібно брати в невеликій кількості. Особливо це стосується людей, які хворі на гастрит.

Вживання великої кількості такої спеції призводить до подразнення слизової оболонки шлунка. Крім цього можна отримати опіки внутрішніх органів і шкірного покриву.

Сорту

66199c7f0a880b616c5a59d9f401eb01Незважаючи на те, що пекучий перець називають червоним, він може мати різний відтінок.

Все залежить від сорту культури. Так, він може бути зелених, чорним, червоним і навіть білим. Кожен з цих сортів має встановлене назву.

Вони володіють певними властивостями. В кожному випадку перець має не тільки певний відтінок і форму, але і рівень пекучості.

Популярним сортом є Кайенский перець. Зовні він схожий на звичайний стручковий перець Чилі, який має жовтуватий або світло-оранжевий відтінок.

Він має дуже пекучим смаком, вираженим ароматом. В основному такий сорт вирощують в країнах з тропічним кліматом. Він широко використовується в якості спеції для приготування різних кулінарних страв.

111214_0824_12Можливо, Вам сподобається стаття про вирощуванні чорного перцю горошком будинку. Про гострому перці сорти Вогник Ви можете почитати тут. Також Вам може знадобитися стаття про сорт перцю Джипсі.

Також існують такі сорти перцю Чилі:

  1. Хабанера. Є найгострішим і пекучим сортом. Круглі і зморшкуваті перці мають фруктовий смак. Часто використовується при приготуванні каррі і гуляшу.
  2. Серрано. Невеликі перці, які мають форму кулі. Додають в мексиканський соус сальса для додання пікантної гостроти.
  3. Поблано. Перці цього сорту мають великі розміри. В основному використовують у стравах, які готуються протягом тривалого часу. Це дозволяє відкрити всі смакові якості інгредієнта.
  4. Халапенье. Популярний в Мексиці продукт. Перець зеленого або червоного кольору. Має вигнуту форму. Широко використовується для приготування м'ясних страв.
  5. Пташине око. Перець має гострокутну форму і досить гострий смак, що пояснює його популярність у східній кухні.

Вирощування в домашніх умовах

chiliПерець Чилі легко можна вирощувати в домашніх умовах в горщиках на підвіконні. Для цього потрібно просто знати деякі основні принципи такого вирощування:

  1. Підготовка грунту.
  2. Для посадки використовують садову землю, яку змішують з піском і перегноєм. Для поліпшення врожайності використовують фосфорно-калійні добрива.

    Що стосується азотних добрив, то в цьому випадку їх краще не використовувати. Вони поліпшать зелень рослини, але ось що стосується стручків, то їх кількість значно знизиться.

    Цікаво знати: більшість сортів гострого перцю є однорічними рослинами.
  3. Підготовка насіння.
  4. На початковому етапі потрібно підготувати насіння. Для цього їх викладають на вологу бавовняну ганчірку або туалетний папір, де вони знаходяться протягом п'яти днів. Періодично ганчірку потрібно зволожувати.

  5. Загортання насіння.
  6. На розсаду насіння висаджують на початку березня. Вони занурюються в землю на глибину не більше 1 див. Через кілька тижнів з'являться перші паростки.

    Зверніть увагу: насіння гострого перцю проростає довше, ніж солодкого.
  7. Пересадка в горщики.

Коли з'являється третій листочок, розсада пересідає в горщики. Обсяг горщиків повинен складати від 3 л до 5 л.

Догляд

56a4ff53715e3613362f0e5d94ad0c8e.gifПісля того, як розсада перцю Чилі буде пересаджена в горщик, її поміщають в прохолодне місце з гарним освітленням.

Необхідно періодично проводити обприскування рослин. Також, в літній час потрібно регулярно провітрювати приміщення.

Горщики з перцем повинні протягом 12 годин перебувати на добре освітленому місці. При цьому треба спостерігати за станом розсади.

Якщо вона зблідла, то це означає, що їй мало світла. Часто, при вирощуванні перцю в домашніх умовах влаштовують штучне освітлення для розсади.

Візьміть на замітку: температура в приміщенні не повинна перевищувати 18 градусів, якщо ж ця умова не буде дотримана, то паростки перцю повянут, а листя – пожовкнуть.

Поливати рослини потрібно регулярно. При цьому, стежити за тим, щоб не було надлишку вологи. В іншому випадку корені можуть підгнити, що в результаті призведе до загибелі рослини.

Про цікаві властивості червоного перцю Чилі ви дізнаєтесь із наступного відео:



Похожие предложения
Дата добавления: 7-06-2017, 10:02
Статьи по теме
Утеплювач для покрівлі: інструкція як вибрати теплоізоляційний матеріал, відео і фото
Який вибрати утеплювач для покрівлі, щоб він був ефективним і якісним? Я розповім про...
Неонова підсвітка стелі: рекомендації від дизайнерів
Оздоблення стелі Неонова підсвічування поверхні над головою – зачаровує, майже чарівне...
Як зробити короб з гіпсокартону у ванній: відео-інструкція з монтажу своїми руками, ціна, фото
Ванна кімната є приміщенням з підвищеною вологістю і різкими перепадами температур....
Картоплю «Гала»: опис сорту з фото і відгуки садівників
Вибір картоплі для вирощування на своїй ділянці або саду завжди викликає багато питань,...
Як різати стельовий плінтус: корисні поради
Оздоблення стелі Наклейка стельового плінтуса зазвичай виконується після закінчення...
Чистка колодязя своїми руками – причини забруднення, основні способи та інструменти для очистки, покрокове відео
Колодязь є основним джерелом води на присадибній ділянці. Навіть у тому випадку, якщо...
Поклейка шпалер двох видів: метрових, на двп, горизонтально, в стик, школа ремонту
Обклеювання стін приміщення – найбільш важлива частина ремонту. Від вибору покриття...
Утеплення стелі піноплекс: технологія монтажу та порядок робіт
Людина хоче комфортно жити і в місті, і в селі. Допоможе йому в цьому унікальний за...
Як не заплутатися в різноманітності видів кабачків
Щоб урожай порадував великою кількістю плодів, необхідно зробити правильний вибір і...