Моя хатка » Огород » Засолювання огірків холодним способом на зиму: рекомендації і рецепти
Засолювання огірків холодним способом на зиму: рекомендації і рецепти
Хто ж не любить поласувати солоними хрусткими огірочками! Якщо дотримуватися деяких простих правил посолки, навіть самий звичайний рецепт приготування огірків, перетворить їх в апетитне і смачне ласощі.
Є два способи соління огірків: холодний і гарячий.
Їх відмінність лише в тому, що овочі в одному випадку заливають холодною водою, в іншому — окропом.
Існують певні нюанси заготовки малосольних і солоних огірочків, які повинні виконуватися незалежно від способу засолювання.
Загальні рекомендації по засолюванню огірків
При солінні дотримуйтеся загальних правил:
Огірки рекомендується солити в день збору врожаю, поки овочі не втратили своєї пружною структури, і не стали м'якими. Ігнорування цього правила може призвести до втрати характерного хрускоту.
Плоди різних розмірів краще солити окремо, щоб маринад рівномірно просякнутий кожен овоч.
Приготування розсолу вимагає спеціально підготовленої води. Вона повинна бути фільтрованої, а в ідеалі – з криниці чи джерела.
Щоб огірки приємно хрустіли, їх необхідно замочити в холодній воді на 2,5 – 3 години.
Будь-яку тару, яка використовується для засолювання, необхідно ретельно підготувати:
скляні банки помити кашицой з харчової соди і обробити парою;
бочку ретельно промивати до тих пір, поки вода не стане чистою від тирси, і не зникне характерний запах. Далі її треба наповнити водою і витримати кілька днів для того, щоб вона розсохлося, і дрібні тріщини і зазори зникли. Промиваємо розчином соди – 1 ч. ложка на 2 л води;
Увага: готувати бочку слід починати за кілька тижнів до збору врожаю.
відро або каструлю краще використовувати емальовані. Попередньо їх промивають гарячою водою з харчовою содою, яку потрібно насипати на вологу губку і потерти внутрішні стінки тари і кришку.
До звичних прянощів повинні додаватися листя плодових дерев і чагарників, наприклад, вишневий і смородиновий. Незамінні в приготуванні огірків дубові листки, які надають терпкий смак і аромат.
Спеції повинні розподілятися рівномірно по всій площі тари. Для цього рекомендовану кількість приправ потрібно приблизно розділити на 3 однакові порції. Перша частина закладається на дно, друга в середині, третя, остання – поверх огірків, безпосередньо перед заливкою.
Зберігати засолені овочі необхідно в прохолодному місці, де температура варіюється від — 1 до + 4 градусів за Цельсієм. Це може бути холодильник або підвальне приміщення.
Холодні способи засолювання огірків
Цікаво, що перевага холодного соління полягає у відсутності будь – яких консервантів та оцту в заливці, які використовуються при гарячому способі.
З цієї статті ви можете дізнатися, чому зморщилися огірки в банку.
Читайте тут, чому огірки ростуть гачком.
Можливо, вам буде цікаво дізнатися, як садити огірки на розсаду.
1 спосіб
Інгредієнти:
Огірки підбираються під місткість тари, за умови їх щільного прилягання один до одного.
Спеції на 3 – х літрову банку:
гострий перець – 1 шт.;
часник – 6 середніх часточок;
кріп – 3 парасольки або 3 ч. ложки сухої зелені;
чорний перець – 10 горошин;
листя – 3 вишневих і 2 дубових;
порошок столової гірчиці – 1 ч. ложка.
Розсіл: на 0, 5 л. води 1 ст. ложка кухонної солі.
Це важливо: для засолювання використовується тільки кухонна сіль, йодована не годиться!
Процес приготування:
Поділяємо спеції на 3 рівних частини. Одну частину укладаємо на дно банки.
Викладаємо огірки вертикально, щоб вони розташовувалися щільно один до одного.
Наповнивши банку до середини, викладаємо другу частину спецій.
Щільно уклавши всі плоди до верху, додаємо решту приправу і гірчицю.
Заливаємо огірочки розсолом, накриваємо марлею і залишаємо при кімнатній температурі на 1,5 – 2 доби, поки не забродять.
Далі зливаємо розсіл, кип'ятимо його і остуджуємо.
Заливаємо отриманий розчин назад у банку і закрити капроновою кришкою.
Зберігати такий продукт краще в прохолодному місці, так огірки довше збережуть свої смакові якості.
2 спосіб
найпростіший і легкий метод приготування, єдиний мінус таких огірків – маленький термін зберігання. Такий спосіб для заготівлі огірків на зиму не підійде — огірочки після такої засолювання будуть готові через пару днів і призначені для вживання відразу.
Інгредієнти:
огірки – 1 кг;
сіль – 2 ст. ложки;
часник – 4 зубчики;
свіжий кріп – 1 пучок;
чорний перець – 5 горошин.
Кроки приготування:
Промиваємо огірки в холодній воді і відрізаємо кінці з обох сторін.
Кладемо підготовлені огірки в щільний пакет, посипаємо сіллю і ретельно перемішуємо.
Кожен зубчик часнику розрізаємо навпіл і раздавливаем спеціальної давилкою або поверхнею ножа.
Відправляємо часник, порізаний кріп і перець до огірків і перемішуємо.
Витримуємо при кімнатній температурі 2,5 – 3 години.
Зберігаються огірки такий посолки в холодильнику протягом 5 діб.
3 спосіб
«Бабусин спосіб», в діжці або в бочці. У сучасному світі, такий метод посолки не для ледачих. Мінус — у великій кількості плодів для соління.
Інгредієнти:
огірки – 50 кг;
часник – 150 гр.;
кріп – 1,5 кг;
корінь хрону – 250 гр.;
листя – 0, 5 кг вишневих і 0,5 кг порічкових.
Зверніть увагу: листя дуба не беруться, тому що тара дерев'яна. Вона передасть свій запах і терпкий смак плодам.
Розсіл: на 12 літрів кип'яченої води:
для дрібних плодів – 800 гр.;
для великих і великих – 1 кг 200 гр.
Можливо, вам буде цікаво дізнатися, як виростити огірки в бочці.
Читайте тут, як правильно солити огірки щоб були хрусткими.
Спосіб приготування простий:
На дно діжки чи бочки кладуть спеції, попередньо розділені на 3 рівних частини.
Викладають огірки в горизонтальному положенні до середини, і відправляють наступну частину приправ.
тару Заповнюють доверху, засипають залишилися спеціями і заливають розсолом.
Згори необхідно покласти гніт, щоб плоди постійно були в розсолі. Зберігати бочкові огірочки слід в прохолодному місці.
Це важливо: для запобігання появи цвілі поверх огірків, їх треба посипати порошком їдальні гірчиці, а потім накрити кришкою.
Наведені рецепти засолу огірків дуже прості у виконанні, не вимагають тривалої процедури консервації, тому підійдуть навіть новачкам.
З цього відео ви дізнаєтеся, як простий спосіб засолювання огірків холодним способом: