Буряк — один з найбільш популярних коренеплодів на столі російської людини. Це і оселедець під шубою, і борщ, і буряк з майонезом і часником, всілякі соління і маринади. Цей овоч вирощують у нашій країні вже багато років.
Вибираючи сорт для посадки, слід віддавати перевагу нашим, вітчизняним сортам. І хоча американські селекціонери вивели дуже красиві види, з рівною формою і насиченим кольором, за смаком вони сильно відстають. Також буряк, адаптована до наших погодних умов, краще росте, і дає більш багатий урожай. У цій статті розглянемо найбільш популярні солодкі сорти столового буряку.
Існує кілька видів буряків:
1. Кормова. Використовують для харчування тварин.
2. Їдальня. найпопулярніша і велика група сортів буряків. Саме її вживає в їжу основна частина населення.
3. Цукрова. Буряк білого кольору, подовженої форми, з підвищеним (близько 20%) вмістом цукрів. Використовується як в їжу, так і на корм тваринам.
4. Листова Мангольд. Вона дуже поширена в Європі. За зовнішнім виглядом схожа на шпинат.
5. Дикоросла.
На Русі буряк з'явилася в Х столітті. Її завезли до нас із Візантії По термінах дозрівання столовий буряк підрозділяють:
Також овоч можна класифікувати за формою коренеплоду.
Буряк Бордо
Серед столового буряка можна виділити кілька сортів з підвищеною солодкістю. У них, природно, вміст цукрів них нижче, ніж в цукрових буряках, але все-таки досить велика. Перерахуємо деякі: 1. «Бордо». Це середньостиглий сорт. Колір плодів темно-червоний з масою до 0,5 кг Вміст цукрів у них сягає 12-13%. Це один з найпопулярніших сортів. Він:
2. «Смуглянка». Середньостиглий сорт. Плоди зовні темно-червоні, а всередині червоно-фіолетові. Вміст цукру 7-15%. Коренеплоди смачні і соковиті.
3. «Бікорес». Ранньостиглий сорт. Коренеплід округлий (маса 160-320г). М'якоть червона і соковита. Цукру – 11-18%. Відмінно зберігається взимку.
4. «Детройт». Вельми популярний серед дачників. Коренеплід округлий і приємний на дотик, червоного кольору. Цей вид високо урожайний і добре зберігається взимку. Вміст цукрів – 12-14%.
5. «Рокет». Самий високопродуктивний сорт з циліндричним плодом. Дуже солодкий на смак. Вміст цукру 11,7%.
Єгипетська плоска
6. «Екшен». Ранньостиглий гібридний сорт, призначений для пучкової продукції і короткострокового зберігання. Дуже смачні плоди з темно-червоною м'якоттю. Цукру – 11%.
7. «Бона». Смачний, среднесозревающий сорт. Цукор — 12%. Плід круглий, м'якоть темно-червона.
8. «Єгипетська». Дуже популярний серед городників ранньостиглий сорт. Плоди дуже смачні з червоно-фіолетовою м'якоттю. Дуже добре зберігається всю зиму. Легко переносить посушливий період.
Це цікаво: вважається, що в буряку з більш інтенсивним забарвленням м'якоті міститься більше вітаміну С.
Буряки – культура невибаглива, але чому ж в однієї господині той самий овоч солодкий і соковитий, а в інший прісний і дерев'янистих?
Існують дві основні причини:
1. Виродження самого сорту. Тут садівник нічого не може зробити. Потрібно повністю оновлювати культуру.
2. Неправильно створені умови для посадки та росту буряків.
при вирощуванні в домашніх умовах коренеплоди вийшли соковитими і смачними, потрібно виконувати наступні рекомендації. Культура не любить сухих і твердих грунтів, при зростанні в таких умовах вона стає гіркою. Глинисті грунти рекомендується просипати піском і перекопати.
Зверніть увагу: цукристість буряків може підвищити звичайна поварена сіль. Досить розвести одну столову ложку на відро води та пролити цим розчином грядку.Також важливо пам'ятати, що поливання землі коров'яком та посипання попелом покращує смак. Ще потрібно звернути увагу на полив: в посушливих умовах смак також стає гірким.
Є думка, що сорти, призначені для зимового зберігання, менш солодкі. У запасливого дачника на грядках завжди можна зустріти, окрім сортів для зберігання, і культури, посаджені для літнього споживання. Знаючи природні способи усунення гіркоти бурякової культури, ви зможете насолодитися її смаком до наступного врожаю.
Пропонуємо Вам подивитися відео про Єгипетському сорт буряка: