Серпень – місяць, коли з'являються втамовує спрагу солодкі і ароматні дині. Однією з представниць пізніх сортів узбецької селекції є диня Торпеда.
Територіальної батьківщиною цього сорту вважають Малу і Середню Азію, а на просторах Росії почали вирощувати культуру в XVII столітті. З легкістю вона приживається і на сучасних дачних ділянках в відкритому грунті та теплицях.
Однією з різновидів сорти Торпеда є диня Райдужна, яка адаптована для вирощування на території Росії
Плоди дині відносяться до сімейства гарбузових. Це теплолюбна рослина: формування зав'язі настає при температурі 25 градусів, визрівання плодів – при 30. М'якоть містить: розчинні цукру, фолієву кислоту, а також вітаміни С, В2, РР, каротин.Солі заліза, калію, кальцію, фосфору, магнію, азотисті і ароматичні речовини, жири і клітковина – весь цей набір мікроелементів присутня в жовтому плоді.
Соковита м'якоть втамовує спрагу і діє заспокійливо на центральну нервову систему (про користь дині для організму людини докладно розповідається в цій статті).
Диня Торпеда — це середньостиглий сорт, до технічної зрілості досягає до 90 дня. Рослина з потужними батогами довжиною понад 2 метрів. Плоди – гарбузи, довгастої овальної форми. Шкірка середньої товщини тверда, жовтого кольору з прожилками, створюють сітчастий візерунок. Маса плоду досягає 7 кг.
Біла м'якоть товщиною до 6 див. Володіє хорошими смаковими якостями: соковита, солодка, масляниста, ароматна. Плоди добре транспортуються та довго лежать. Врожайність 2,5 кг з квадратного метра.
Кінець квітня – посів насіння на розсаду
Насіння вибирають якісні та великі. Для протруювання вони поміщаються в марлю і в слабкий розчин марганцівки приблизно на 6 годин. Потім насіння проращиваются, після наклевиванія відбувається їх посадка. Глибина посіву 1,5 див. Температура проростання 25 градусів.Для покращення схожості і формування раннього врожаю насіння гартують. Для цього набряклі насіння зберігають при температурі -1 приблизно 2 доби.
Так як диня Торпеда сорт пізнього строку дозрівання, легше отримати її врожай, використовуючи розсадний спосіб посадки. Вирощені паростки погано переносять пересадку, може загинути коренева система, тому посадка дині на розсаду починається з висаджування насіння в окремі стаканчики.
Вирощування розсади дині
Грунт засипають заздалегідь підготовлений або покупної (торф (1), пісок (1), перегній (2)). Якщо невеликі стаканчики, то пересаджувати розсаду варто через 15 днів, якщо діаметр до 10см, то в 30-35 днів. Рослина світлолюбна, тому варто продумати додаткове освітлення, щоб розсада не витягувалась.
Це важливо: не ставити розсаду у прохолодне місце. Переохолодження кореневої системи призведе до загибелі рослини.
Висадка розсади відбувається в червні на 35 день після сходів у теплу грядку під плівкове укриття або в теплицю
Грунт для вирощування дині повинна бути родючою, для чого завчасно, восени, в неї вносять компост або перегній, а також мінеральні добрива.Крім цього, кислотність грунту повинна бути нейтральною: супісок або чорнозем (основні методи визначення pH грунту описані тут).
Місце для вирощування — незатененное, бажано відкрите для сонячного світла, вільне від поривів холодного вітру.
Рада садівникам: не садіть диню після гарбузових. Так як земля бідна необхідними мікроелементами і може бути вражена схожими хворобами.Розсада до цього моменту має по 5-7 справжніх листків. Схема посадки 40-50*80-100. Земля добре зволожується, а потім стаканчики поміщаються в лунки. Коренева шийка не заглиблюється. Верхня частина землі мульчується звичайним піском. В період приживання рослин полив рекомендується проводити теплою водою.
Висадка розсади в грунт
Городники з південних регіонів можуть проводити прямий посів насіння. У травні готується грядка, проливається окропом, а потім у відкритий грунт поміщаються насіння.
У відкритому грунті використовується вирощування в розстилання. Батоги розкладаються по землі. Формування рослини відбувається так: прищипують втеча над 4 листком, залишають 2 бічних втечі. Пагони пришпилюють до землі, тим самим сприяючи розвитку додаткової кореневої системи. Бічні пагони також прищипують. Зайву зав'язь прибирають, залишаючи до 6 плодів на рослині.
Формування дині
Шпалерний спосіб раціональний при вирощуванні дині в теплицях або при економії місця на ділянці. Для здійснення методу заздалегідь готується 2-метровий каркас, на який прив'язує мотузка. Сама рослина після висадки через тиждень закріплюють на мотузці, за якою воно буде витися вгору.
Формування рослина залишається колишнім. Шпалерний спосіб дозволяє рівномірно розподілити батоги для кращого прогрівання і освітлення рослини.
Регулярний полив потрібно в період вегетації пагонів. У період цвітіння необхідно зменшити, що сприяє розвитку кольорів обох статей. При появі зав'язі полив поновлюється. Для накопичення в дині цукрів і підвищення терміну зберігання в період дозрівання плоду полив прибирають.
Для отримання хорошого врожаю необхідно дотримуватися 3 умови:
Для підживлення після висадки в період формування бічних пагонів і бутонів використовувати органічні і мінеральні добрива. Прополка грунту повинна бути регулярною.
Важливо не допускати загущення посівів, прибирати зіпсовані зав'язі і батоги
Збір врожаю динь вибірковий. При вживанні в їжу найближчим часом вибирають стиглу диню, а для зберігання – зеленувату. Стиглість плоду характеризується появою кілець навколо плодоніжки і специфічного запаху.
Дотримання нескладних правил дозволить городникові виростити гарну рослину, а також насолоджуватися корисною і ароматною динею з липня по жовтень. Всі якості і смак зберігає в собі і сушена диня.
Дивіться відео про дині сорту Торпеда: