Перець солодкий є бажаним гостем на будь-якому столі, оскільки в ньому є багато вітамінів і мікроелементів. Особливо він виділяється великою кількістю вітаміну С, що ставить його в ряд найбільш корисних овочів для будь-якої людини.
Він відбувається з жарких і вологий районів Центральної Америки, де вологість повітря тримається на рівні 70-75 відсотків, а температура не нижче 21 градуса.
Зараз виведено багато різноманітних сортів цей рослини, які підрозділяються від місця вирощування (відкритий Грунт, теплиці, кімната або балкон) і часу дозрівання (ранньостиглі, середньостиглі, пізні).
Підбираючи насіння для вирощування, варто враховувати в першу чергу місцеві кліматичні умови, а також пристосованість сортів до них. Важливим чинником при виборі того чи іншого сорту солодкого перцю є стійкість до хвороб, кількість врожаю і варіанти використання.
Для відкритого грунту серед ранньостиглих сортів перцю варто назвати Помаранчеве диво F1, Латино F1, Семко F1, Монтеро F1 або Раннє диво. А серед середньостиглих особливо користуються попитом Вікторія, Каліфорнійське чудо, Болгарський 79 і Новогогошари.
Термін вирощування солодкого перцю досить тривалий і, щоб отримати ранній урожай і великий, обов'язково потрібно дотримуватися строків посіву насіння.
Зазвичай посів проводиться у лютому (краще перші два тижні), оскільки від появи перших сіянців до цвітіння проходить більше 100 днів. Також варто не забувати, що насіння перцю проростає за 10-14 днів при правильній техніці вирощуванні.
Доросла розсада бажано повинна мати вік від 70 до 80 днів, оскільки саме від таких рослин можна отримати найкращий урожай. Приготовлені насіння для посіву (зібрані чи придбані в магазині) обов'язково потрібно обробити.
Корисно знати: якщо насіння з магазину покриті сумішшю з добрив і регуляторів росту, то їх не обробляють, а відразу висівають.В першу чергу насіння намочують у однопроцентному розчині марганцю на 20-30 хвилин. Це допомагає позбавитися від різних хвороб перцю. Після насіння прополіскують у воді і опускають розчин з регуляторів росту і добрив.
Можна запропонувати такий варіант розчину. В одному літрі води розводять рідкий гумат натрію (дозування по інструкції), добриво «Ідеал» (1 ч. л), нітрофоска або зола з деревини (1 ч. л).
Температура розчину повинна складати від 24 до 27 градусів. Насіння в мішечках з марлі витримують в такому розчині близько 24 годин, а потім дають проклюнуться протягом 1-2 днів. Посів таких насіння скорочує час появи сходів практично в два рази.
Ïîñåâ.
Для посіву насіння перцю підбирають ємності невеликого обсягу (5 см в діаметрі) або пластикові стаканчики, які наповнюють універсальним грунтом «Терра віта» або Микропарник.Але земляну суміш можна приготувати власними силами з дернової землі, перегною і торфу. Глибина загортання насіння становить 1 див. Перші сіянці з'являються на 6-10 день, якщо температура підтримується на рівні 23-25 градусів Цельсія.
Не поливайте сильно сіянці, з-за високої вологості грунту може виникнути захворювання чорна ніжка, з-за якого можуть загинути більша частина рослин.
В якості профілактики можна обприскати поверхню Грунту і сіянці фитоспорином. По одному молоді перці розсаджують, коли на них утворюється 3-4 листочка.
На садову ділянку розсада висаджується, коли земля на глибині 10 см прогріється до 15 градусів.
Грядки, приготовані для цієї культури, повинні мати ширину від 70 до 80 см і розташовуватися на добре освітленому місці. Для отримання хорошого врожаю перцю потрібен стабільний досить помірний полив.
Але обов'язково потрібно стежити, щоб не було підсушування і надмірного зволоження. Полив перцю бажано проводити вранці і не холодною водою.
Візьміть на замітку: при нестачі вологи плоди зменшуються в розмірах, величина врожаю знижується, а стебла древесневеют.Якщо влітку стоїть висока температура, то землю навколо рослин бажано замульчувати торфом, висотою від 3 до 5 см. Це обереже коріння від перегріву, зменшить висихання грунту і перешкодить поява бур'янів.
Солодкий перець підгодовують зазвичай один раз на два чи три тижні мінеральними добривами з повним набором елементів (азот, фосфор, калій) і мікроелементів. Під час масового цвітіння і утворення плодів дуже добре провести підживлення по листю (позакореневе).
Для цього підійде настій попелу (1 склянка на 10 літрів води) або мікродобрива (інструкція). Землю навколо перців розпушують регулярно, але неглибоко, так як коріння перцю розташовуються на глибині 10 см
Невисокі сорту не вимагають спеціального формування. У них тільки видаляють пагони без квітів і плодів, бічні пагони нижче розгалуження основного пагона.
Сорти і гібриди середнього та високого зросту обов'язково прикріплюють до опор або за допомогою шпагату до шпалери. Такі сорти формують у два стовбура.
Всі секрети вирощування перцю ви дізнаєтесь із наступного відео: