Одним з перших рослин, що з'являються навесні на грядках, є унікальний щавель і, щоб отримати хорошу зелень, треба знати основні правила посадки та догляду у відкритому грунті.
Соковита зелень наповнить організм силами після довгої зими
Свіжість та корисність щавлю наповнює втомлені після зимового періоду організми. Він є найближчим представником гречки, який володіє багатим складом корисних речовин.
Використовуючи його, можна позбавитися від різних проблем функціонування організму, адже різноманітний вітамінний склад наділяє продукт цілющими можливостями.
Зміст складають:
Все це дозволяє використовувати молоді пагони для лікування різних захворювань. Вживати можна все складові частини. Це справжній порятунок від цинги, весняного авітамінозу і анемії.
Зауваження фахівця: велика кількість аскорбінової кислоти посилює засвоєння заліза, а також сприяє підняттю рівня гемоглобіну.Застосування цієї зелені підвищить рівень кислотності і призведе до нормалізації травлення. Невеликий прийом сприяє желчегонному дії в організмі, а настій з листя і коренів може використовуватися як кровоспинний або протизапальний засіб.
Має проносними властивостями, особливо у великих дозах, а от малі дози можуть створити закріплює ефект.
Навіть найкорисніший продукт може для когось стати небезпечним. Це ж відноситься і до щавелю. Молоде, тільки з'явилося, рослина містить невисокий рівень щавлевої кислоти, що навряд чи зашкодить нирках.
Чим більше росте трава, тим більше її накопичується, а, потрапляючи в організм людини, щавлева кислота взаємодіє з кальцієм і осідає в нирках пісковими і кам'яними відкладеннями.
Крім того, людям, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту, зокрема, підвищену кислотність шлунка, гастрити або виразки, краще виключити такий продукт зі свого харчування. Не варто їсти його при подагрі, при порушеному обміні речовин, панкреатиті і діабеті.
Це важливо: краще не вживати зелень жінкам, що чекають дитину. Включення щавлю в раціон харчування вагітних жінок може негативно позначитися на їх здоров'ї.
Хоч і є спокуса нагодувати дитину таким корисним продуктом, як щавель, але все ж варто бути обережним
Враховуючи, що він дуже багатий різними кислотами, звичайно варто насичувати їм зростаючий організм. А присутній вітамінно-мінеральний комплекс зможе заповнити їх нестачу в дитячому харчуванні.
Але не потрібно забувати, що щавлева кислота, що знаходиться в стеблинках, здатна завдати великої шкоди ниркам дитини. І, якщо у малюка існують проблеми з цим органом, то краще відмовитися від прийому продукту взагалі.
Здоровому маленькому чоловічкові зелень показана, але і тут головне не перестаратися, так як його ШКТ ще не повністю сформований і навряд чи здатний до переробки складних з'єднань.
зауважте: педіатри рекомендують вводити продукт в раціон не раніше трьох років і краще, якщо це будуть молоді пагони, у яких відсутні важкі кислоти, які містять все найцінніше саме в такому стані.Не варто спокушатися можливістю нагодувати дитину зеленим борщем, він концентрує в собі речовини, які здатні нашкодити маленькому організму своєю високою концентрацією.
Дикий щавель
Дика різновид трави росте повсюдно, але відрізняється дрібним листям, яку можна їсти тільки навесні.
Різні його види можуть мати більш об'ємний малокислый лист, який можливо збирати неодноразово в сезон.
Багаторічна культура буде радувати не один рік, якщо правильно доглядати за нею.
Культура відрізняється холодостійкістю і може сходити при температурі до 5 градусів тепла.
Сіяти її можна в різні періоди року:
Розсаду щавлю можна пересадити навесні у теплицю чи відкритий грунт, а можна залишити на підвіконні
Перш ніж приступити до посадки на дачі, слід підібрати відповідне місце. Краще, якщо це буде родючий Грунт в тіні, на якій немає постійної присутності вологи.
Грядку можна підготувати в осінній період, додавши перегною та іншої підживлення.
Взагалі велика площа для висіву не потрібна. Ряди повинні розташовуватися на відстані до 20 сантиметрів, які засипаються замоченными насінням. Можна засівати і сухими, але час виходу в цьому випадку розтягнеться до двох тижнів.
Розсаду щавлю можна пересадити навесні у теплицю чи відкритий грунт, а можна залишити на підвіконні
Допустивши здичавіння рослини, можна втратити весь урожай. До того ж його люблять комахи, він легко піддається різним захворюванням.
наприклад, існує помилкова борошниста роса, при якій зворотна сторона листа уражається сірим нальотом.
Для позбавлення від неї потрібно обприскувати листя фитоспорином або бордоською рідиною. Але останній препарат містить отруйні речовини, тому проводити обробку потрібно не пізніше, ніж за десять днів до збору зелені.
Крім того, любить сік щавлю попелиця, яка висмоктує рідина з пагонів. З нею можна боротися, поливаючи грунт настоєм гірких трав, наприклад з кульбаби або картопляної гички. Але робити це можна після того, як листя будуть зібрані. Ще ефективно обсипати рослина золою.
Крім цього, не байдужі до нього і жуки листогрыза або пильщика. Від них допоможе позбавити обприскування рідким розчином з часнику і томатів.
Зверніть увагу: при правильному догляді рослина практично не піддається захворюванням.Як зазначалося раніше, при сумлінному залицянні його можна захистити від різних хвороб і стимулювати зростання.
Тому варто приділити особливу увагу:
Щоб виростити необхідні насіння, кілька представників виду залишають, не зрізуючи з них врожаю.
Як правило, зацвітає культура в травні, а насіннєвий матеріал буде готовий вже до липня.
Волоті набувають коричневий колір, їх збирають і сушать. По закінченні десяти днів виробляють обмолочування, забираючи зайві залишки.
Містити їх необхідно в місці без вологи. Термін придатності може становити близько чотирьох років.
Зберігають продукт різними методами, але спочатку слід підготуватися до процесу заготівлі.
Треба відібрати зелень, листя не повинні містити різних пошкоджень.
Варіанти з жовтизною краще відкладати, так як організм вже навряд чи отримає від них користь. Якщо на них містяться якісь паразити, необхідно ретельно промити і позбутися від усього зайвого.
Способи заготівлі:
Така культура може відрізнятися забарвленням, формою, концентрацією кислоти та іншими параметрами.
Розглянемо деякі з них:
Може використовуватися в будь-якому вигляді: сушеному, замороженому, консервованому, свіжому, маринованому. Його додають в рецепти при приготуванні салатів, на його основі готують борщі і супи, кладуть начинку пирогів.
З продукту роблять і десерти, б підкорили своєю оригінальністю, адже присутність зелені додає кислинку страви і збільшує його корисність.
Використовується при лікуванні хвороб органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту, шкірних і слизових поверхонь, при запаленні ясен, появі кровотеч, використовується як засіб проти пухлин, а також при безплідді.
Нетрадиційні рецепти можуть включати всі складові рослини.
Особливо затребувані молода листя і стебельця, так як в них особливо великий вміст різних кислот, вітамінів і мінералів.
Візьміть на замітку: не слід забувати, що лікування, в основі якого застосовується щавель, не рекомендовано жінкам, виношує дитину, в період лактації, при наявних проблемах з нирками, шлунком.Перед застосуванням щавлю краще отримати консультацію лікаря, що буде сприяти ефективному прийому кошти і вбереже від негативних наслідків.
Дивіться відео, в якому спеціаліст роз'яснює правила посадки і догляду за щавлем: