Більшість людей воліє використовувати дачні ділянки не тільки для відпочинку, але і для вирощування корисних овочів і ягід.
Однією з найпопулярніших культур є стручкова квасоля.
Її часто можна зустріти в магазинах у вигляді замороженої суміші, але ніщо не заважає і виростити її самостійно.
Стручкову квасолю також називають спаржевої або зеленостручкової. Вона поширена не тільки в Росії, але і в Індії, Туреччині, Кенії, Китаї та Франції.
Спочатку рослину використовували виключно в декоративних цілях, і лише значно пізніше хтось придумав використовувати у стравах молоді стручки. В стручкової квасолі міститься безліч корисних мікроелементів і мінералів, вона багата клітковиною і білками, схожими з білками тваринного походження, також вона містить невелику кількість калорій, що робить її дієтичним продуктом.
Стручкова квасоля корисна для підвищення імунітету, вона приносить користь серцю і зміцнює судини.
Зверніть увагу: вживати сиру квасолю категорично заборонено: це може призвести до отруєння.Важливо пам'ятати, що квасоля містить отруйну речовину фазин, яке руйнується тільки при тривалій тепловій обробці. Тому овоч потрібно готувати досить тривалий час.
Рослина ділиться на безліч видів (жовту, зелену, фіолетову і т. д.), але набагато важливіше її розподіл на:
Варто відзначити, що гладка опора не підходить, так як рослина не зможе зачепитися і впаде на землю.
Корисно знати: квасоля активно удобрює грунт азотом, так що після збору врожаю на тому ж ділянці можна садити вибагливі рослини.Не менш важливо поділ сортів на ранні і пізні. Перші рекомендується саджати в холодних областях, другі можна садити в південних районах, де достатньо сонця для повного дозрівання рослини.
Перед тим, як садити квасолю, варто згадати про декілька основних правил:
Розрізняють два варіанти висадки квасолі у відкритому грунті:
Перші сходи з'являться через 1-2 тижні: їх необхідно регулярно поливати, намагаючись не потрапляти на листя, і підгодовувати.
Квасоля не вимагає великої кількості води – досить одного разу на тиждень або навіть рідше, якщо погода сира. велика Кількість вологи призведе до загнивання коренів і листя.
Після кожного поливу землю рекомендується злегка розпушувати для кращого доступу кисню. З'явилися бур'яни необхідно своєчасно видаляти. Квасоля – це невибаглива культура, якій потрібні тільки тепло.
Вона не потребує спеціальної підживлення, захист або рясному поливі – достатньо температури в +20-25 градусів і помірно вологої землі. Її можна вирощувати на теплих грядках, використовуючи мульчування у вигляді трави, перегною або соломи – її товщина повинна бути близько 10 див.
Оскільки мульча утримує вологу, полив потрібно тільки в спекотні дні. Після появи сходів мульчу прибирають. В якості підгодівлі можна використовувати мінеральні добрива – їх вносять через 4-5 тижнів після посадки. Потім, через 3 тижні, вносять деревну золу.
При появі шкідників потрібно своєчасно видаляти їх: зрізати уражені стебла, прибирати слимаків, стежити за кількістю вологи, проводити обробку листя. При поганій погоді або заморозках для захисту стебел варто накривати квасоля плівкою або розкладати мульчу. Як тільки температура піднялася, захист знімають, так як рослині потрібне свіже повітря.
При вирощуванні в'юнкої квасолі після досягнення нею висоти 2 метрів, верхівку необхідно регулярно пощипувати – це допоможе зупинити зростання і пустити всі її сили на утворення зав'язей і стручків. Це ж можна робити з кущиками, коли вони досить зростуть.
Через 35-40 днів після посадки квасоля почне цвісти, потім на ній з'являться зав'язі і плоди. Збирати стручки необхідно, поки вони зелені і не сформувалися, приблизно на 10 день.
Це допоможе стимулювати врожайність, так як рослина почне формувати ще більше стручків. Якщо стручок «перетримати», він почне оформляти насіння і ріст рослини зупиниться.
Рекомендується збирати урожай кожні 4-6 днів раннім прохолодним вранці – це буде стимулювати квасоля продовжувати формування зав'язей. Регулярно «знімаючи» надлишок, можна розраховувати на отримання врожаю все літо, аж до осінніх заморозків.
Якщо врожай більше не потрібен, достатньо залишити стручки дивитися далі і зібрати в кінці насіння. Їх можна зберігати в темному і сухому місці до наступного року.
Самі стручки рекомендується відразу ж заморозити, так як в свіжому вигляді вони не зберігаються. Перед тим, як відправити рослина в холодильник, необхідно ретельно перебрати урожай, викинувши всі сумнівні шматочки: зморщені, пожовклі, з якимись плямами або слідами від жуків.
Зі стручків необхідно зрізати кінчики і порізати їх на шматочки по 5-7 см в довжину, опустити на кілька хвилин у киплячу солону воду, просушити і упакувати в поліетиленові пакети. Тільки після цього квасолю можна заморожувати.
Візьміть на замітку: стручкова квасоля може пережити тільки одну заморожування: після розморожування її необхідно приготувати.Стручкова квасоля – це невибаглива рослина, яке легко виростити на дачній ділянці. Вона не вимагає особливих знань або технологій, дає стабільний рясний урожай і підходить для початківців городників. Квасолю можна вирощувати навіть в домашніх умовах, наприклад, на підвіконні чи балконі.
Як виростити стручкову квасолю на дачній ділянці, дивіться у наступному відео: