» » Як солити помідори холодним способом: рецепти, поради, фото і відео

Як солити помідори холодним способом: рецепти, поради, фото і відео



Засолені помідори – одна з популярних заготовок на зиму. Вони є прекрасним замінником томатної пасти, кетчупа і помідорної заправки при приготуванні різних страв.

Солоні томати можуть подаватися і як самостійна закуска.

Гаряча засолювання вимагає багато часу і атрибутів: банки необхідно ретельно стерилізувати і закочувати, розсіл може помутніти, а банки вибухнути.

Ідеальним варіантом швидкої засолювання виступає холодна закачування томатів.

Переваги холодної засолювання

інгредієнтиХолодний спосіб засолювання помідорів має багато плюсів:

  • Соління виходять набагато смачніше, ніж при закатці іншими способами;
  • Менша втрата вітамінів з томатів (з-за відсутності теплової обробки);
  • Не вимагає багато часу.
  • Легка технологія засолювання;
  • Не потрібно кип'ятити воду для розсолу;
  • Вживати помідори можна вже через три тижні після засолювання;
  • Заготовки можна проводити в будь-яких ємностях (у т. ч. і в стерилізованих банках);

Недолік такого способу – всю тару з соліннями потрібно зберігати в прохолодному місці, інакше помідори зіпсуються.

Підготовка до засолюванні

томатиДля початку заберемо томати, які будемо солити:

  • Помідори повинні бути одного ступеня зрілості (можна брати зелені, рожеві і червоні помідори для однієї ємності);
  • На плодах не повинно бути слідів гниття і цвілі;
  • Помідори не повинні бути битими і м'якими;
  • Не варто брати для засолювання томати, на яких є пошкодження, порізи і проколи.

Всі помідори потрібно відокремити від плодоніжок, добре промити, просушити м'яким рушником і зробити акуратний прокол поруч із плодоніжкою (для того, щоб шкірка томатів не тріснула при зберіганні їх у розсолі).

Спочатку вибираємо томати приблизно однакового розміру. Коли однакові помідори закінчаться, можна в одній тарі солити томати різних розмірів.

3049604PДалі готуємо тару, в якій будемо виробляти засолку:

  • Якщо ми будемо користуватися банками, їх слід ретельно промити (бажано з миючим засобом) і простерилізувати. Для цього тримаємо скляну тару над водяною парою протягом 3-5 хвилин, потім ставимо остигати, прикриваючи їх чистим рушником;
  • Тару з інших матеріалів слід промити (з використанням миючих засобів);
  • Використовувана для засолювання тара може бути з дефектами, тому що нам не потрібно буде влаштовувати.

виды_солиПотім вибираємо сіль. Для солінь використовуються наступні види солі:

  • Йодована. Багата йодом, іноді дає слабку гірчинку;
  • Морська. Багата різними мікроелементами, але якщо з неї вилучено магній, то це звичайна кухонна сіль;
  • Чорна. Багата калієм, корисним для організму людини;
  • Гіпонатрієва. Сіль для гіпертоніків, тому що в ній використовується солі калію і магнію. Це запобігає затримку рідини і підвищення артеріального тиску.
Зверніть увагу! Для отримання смачних солоних помідорів рекомендується використовувати виключно сіль крупного помелу.

соленые_помидорки

Рецепти

1. Засолювання помідорів холодним способом

засолка_помидоров-холоднимПродукти, необхідні для засолювання:

  • Томати – 2 кг;
  • Оцет 9 % – 1 десертна ложка;
  • Сіль – 2-3 столові ложки;
  • Цукор – 1 столова ложка;
  • Часник – 1 велика головка або 2 маленькі;
  • Кріп – 2 парасольки;
  • Зелені листи хрону. Можна взяти листя смородини (чорної, червоної, білої) або вишні.

Крок 1. Готуємо тару для засолювання.

Крок 2. Готуємо помідори. Обов'язково зробити прокол!

Крок 3. На дно ємності викладаємо листя рослин таким чином, щоб вони повністю приховували його. Далі викладаємо парасольки кропу.

Крок 4. Наповнюємо тару помідорами. Складаємо томати щільно один до одного. Потрібно стежити, щоб помідори не пом'ялися і не пошкодилися. Бажано класти помідори проколами вгору. Викладаючи шари, потрібно закривати їх листям хрону і додавати порізані зубчики часнику. Зверху залишаємо близько 5-7 см вільного місця.

Крок 5. Засипаємо в тару сіль, цукор і оцет. Заливаємо помідори кип'яченою холодною водою.

2. Холодна засолювання помідорів з гірчицею

Холодна засолювання помідорів з гірчицеюПродукти, необхідні для засолювання:

  • Томати – 2 кг;
  • Сіль – 150 г;
  • Цукор – 1 столова ложка;
  • Часник – 1 велика головка;
  • Кріп – 1 парасольку;
  • Лавовий – 3-4 штуки;
  • Червоний перець гострий;
  • Селера;
  • Гвоздика сушена;
  • Перець чорний горошок;
  • Насіння гірчиці або сушена гірчиця – 3 столові ложки;
  • Зелене листя хрону або корінь.

Крок 1. Готуємо тару.

Крок 2. Обробляємо помідори. Видаляємо плодоніжки, промиваємо томати під проточною водою і робимо прокол поруч з місцем від плодоніжки.

Крок 3. Викладаємо спеції на дно тари.

Крок 4. Шарами викладаємо помідори. Між шарами викладаємо спеції. Залишаємо близько 2-5 сантиметрів вільного місця.

Крок 5. Готуємо розсіл. У воду (2 л) додаємо сіль, цукор і залишилися спеції. Заливаємо отриманий розсіл в тару з томатами. Не обов'язково готувати розсіл окремо. Можна просто висипати сіль, цукор, спеції в тару і залити її холодною кип'яченою водою.

Крок 6. Робимо гірчичну пробку для запобігання загнивання і появи цвілі на томатах. Складаємо в 3 рази марлю (бинт) і застеляємо поверхню складених у тару томатів. Залишаємо по краях марлю у подвійному або потрійному розмірі горлечка ємності. Засипаємо гірчичний порошок або насіння гірчиці на марлю так, щоб всі помідори були закриті. Зверху гірчицю прикриваємо звисаючими краями. Закриваємо тару кришкою.

3. Холодна засолювання зелених томатів

Засолка_зеленых_помидоров_холодным_способомПродукти, необхідні для засолювання:

  • Томати – 2 кг;
  • Сіль без добавок, крупного помелу – 3 столові ложки;
  • Цукор – 1 столова ложка;
  • Часник – 1 головка;
  • Кріп – 3 парасольки;
  • Гірчичний порошок;
  • Зелені листи хрону, смородини (червоної, білої, чорної) або вишні.

Крок 1. Готуємо тару.

Крок 2. Томати обробляємо (миємо, очищаємо від плодоніжок). Робимо прокол поруч з отвором для плодоніжки.

Крок 3. На дно тари викладаємо листя хрону (смородини, вишні).

Крок 4. Шарами викладаємо зелені помідори, чергуючи їх зі спеціями.

Крок 5. Готуємо розсіл. В 2-х літрах кип'яченої води розчиняємо сіль. Можна додати пару штук лаврового листа.

Крок 6. Заливаємо розсіл в тару з помідорами. Осад від солі не заливаємо!

Крок 7. Засипаємо гірчичним порошком горлечко ємності. Закривати тару слід ошпареними окропом кришками.

4. Засолювання помідорів сухим холодним способом

Холодная_засолка_сухим_способомЗасолювання сухим способом зазвичай проводиться в дерев'яних діжках. Помідори настоюються під дерев'яним пресом (кришкою), тому виходять зім'ятими.

  • Томати – 2 кг;
  • Сіль – стандартна кілограмова пачка;
  • Кріп – 1 парасольку і жменю сушеного кропу;
  • Зелені листи хрону, вишні і смородини.

Крок 1. Готуємо тару.

Крок 2. Обробляємо помідори: моєму, відокремлюємо плодоніжки, проколюємо виделкою.

Крок 3. Застеляємо дно діжки листям і кропом.

Крок 4. Викладаємо помідори. Кожен шар щедро присмачую сіллю. Витрата солі залежить від смакових уподобань.

Крок 5. Викладаємо листя смородини, вишні та хрону. Вони повинні закривати весь останній шар помідорів.

Крок 6. Закриваємо листя дерев'яним кружком і ставимо вантаж.

Крок 7. Наполягаємо помідори в теплому місці протягом доби.

Важливо! Холодну засолку виробляють у будь-якій тарі, але якщо для зберігання помідорів будуть використовуватися скляні банки, то їх все ж краще простерилізувати.

Рецептура холодною засолювання в основному однакова, відрізняються лише додаткові інгредієнти. Смак засолених томатів залежить тільки від вашої фантазії. Інгредієнти, які додають в засолку:

  • Аспірин. Він надає помідорів особливий смак;
  • Лимонна кислота;
  • Оцет столовий, виноградний або яблучний;
  • Сухий кріп;
  • Лавровий лист;
  • Перець горошком;
  • Селера;
  • Естрагон;
  • Будь-які спеції, пряні трави і приправи.
как_поливать_рассадуЯк правильно поливати розсаду помідорів, читайте тут.

Можливо, вам також буде цікаво дізнатися, чому огірки ростуть гачком і як цього уникнути.

Зберігання заготовок

Хранение_заготовокЗаготовлені солоні помідори слід зберігати в холодному або прохолодному місці. Влітку це може бути холодильник або льох.

Взимку чудово підійде зберігання балконі. Якщо тримати помідори в теплій кімнаті, вони швидко перекиснут і стануть несмачними.

Зберігати солоні помідори, заготовлені холодним способом, можна всю зиму. А вживати – після 3-4 тижнів після засолювання.

Холодна засолювання помідорів дозволяє заощадити час, приготувати багаті вітамінами і мінералами соління.

Як правильно солити помідори холодним способом у дерев'яній діжці, дивіться у відео:



Похожие предложения
Дата добавления: 16-06-2017, 19:54
Статьи по теме
Розстрочка як шлях до власного автомобіля: можливості та обмеження
Мрія про власний автомобіль може стати реальністю завдяки розстрочці, яка дозволяє...
Як зробити колодязь для дачі своїми руками
Ландшафтний дизайн Колодязь на дачі є не тільки оригінальним елементом садово-паркового...
Як зробити і зібрати стіл-трансформер своїми руками
Зробити стіл-трансформер — прекрасна альтернатива громіздких меблів в малогабаритних...
Шумоізоляція стелі в квартирі та будинку: застосовувані матеріали, інструкція як зробити, відео і фото
Для роботи потрібні наступні матеріали:ИллюстрацияОписание етапуАкустична мінеральна...
Як зробити стіл для пікніка: ідеї, матеріали, покрокова інструкція, креслення з розмірами, фото і відео
Хто з нас не любить виїхати з сім'єю або з друзями на риболовлю, на пікнік, шашлики чи...
Програми для ландшафтного дизайну: безкоштовні та платні проектувальники російською мовою
Вкладення коштів у нерухомість та земельні ділянки завжди вважалося одним з найбільш...
Фарба для МДФ: як перефарбувати меблі, двері, чи можна фарбувати стінові панелі, відео і фото
Вітаю камради. Не відкрию Америки, якщо скажу, що меблі з МДФ, стінові панелі і інші...
Стручкова квасоля: як виростити на дачі і отримати рясний урожай
Більшість людей воліє використовувати дачні ділянки не тільки для відпочинку, але і для...
Як позбутися від дротяників на картоплі: методи боротьби, відео-поради
Головною метою будь-якого городника є отримання хорошого і якісного врожаю зі свого...