Засолені помідори – одна з популярних заготовок на зиму. Вони є прекрасним замінником томатної пасти, кетчупа і помідорної заправки при приготуванні різних страв.
Солоні томати можуть подаватися і як самостійна закуска.
Гаряча засолювання вимагає багато часу і атрибутів: банки необхідно ретельно стерилізувати і закочувати, розсіл може помутніти, а банки вибухнути.
Ідеальним варіантом швидкої засолювання виступає холодна закачування томатів.
Холодний спосіб засолювання помідорів має багато плюсів:
Недолік такого способу – всю тару з соліннями потрібно зберігати в прохолодному місці, інакше помідори зіпсуються.
Для початку заберемо томати, які будемо солити:
Всі помідори потрібно відокремити від плодоніжок, добре промити, просушити м'яким рушником і зробити акуратний прокол поруч із плодоніжкою (для того, щоб шкірка томатів не тріснула при зберіганні їх у розсолі).
Спочатку вибираємо томати приблизно однакового розміру. Коли однакові помідори закінчаться, можна в одній тарі солити томати різних розмірів.
Далі готуємо тару, в якій будемо виробляти засолку:
Потім вибираємо сіль. Для солінь використовуються наступні види солі:
Продукти, необхідні для засолювання:
Крок 1. Готуємо тару для засолювання.
Крок 2. Готуємо помідори. Обов'язково зробити прокол!
Крок 3. На дно ємності викладаємо листя рослин таким чином, щоб вони повністю приховували його. Далі викладаємо парасольки кропу.
Крок 4. Наповнюємо тару помідорами. Складаємо томати щільно один до одного. Потрібно стежити, щоб помідори не пом'ялися і не пошкодилися. Бажано класти помідори проколами вгору. Викладаючи шари, потрібно закривати їх листям хрону і додавати порізані зубчики часнику. Зверху залишаємо близько 5-7 см вільного місця.
Крок 5. Засипаємо в тару сіль, цукор і оцет. Заливаємо помідори кип'яченою холодною водою.
Продукти, необхідні для засолювання:
Крок 1. Готуємо тару.
Крок 2. Обробляємо помідори. Видаляємо плодоніжки, промиваємо томати під проточною водою і робимо прокол поруч з місцем від плодоніжки.
Крок 3. Викладаємо спеції на дно тари.
Крок 4. Шарами викладаємо помідори. Між шарами викладаємо спеції. Залишаємо близько 2-5 сантиметрів вільного місця.
Крок 5. Готуємо розсіл. У воду (2 л) додаємо сіль, цукор і залишилися спеції. Заливаємо отриманий розсіл в тару з томатами. Не обов'язково готувати розсіл окремо. Можна просто висипати сіль, цукор, спеції в тару і залити її холодною кип'яченою водою.
Крок 6. Робимо гірчичну пробку для запобігання загнивання і появи цвілі на томатах. Складаємо в 3 рази марлю (бинт) і застеляємо поверхню складених у тару томатів. Залишаємо по краях марлю у подвійному або потрійному розмірі горлечка ємності. Засипаємо гірчичний порошок або насіння гірчиці на марлю так, щоб всі помідори були закриті. Зверху гірчицю прикриваємо звисаючими краями. Закриваємо тару кришкою.
Продукти, необхідні для засолювання:
Крок 1. Готуємо тару.
Крок 2. Томати обробляємо (миємо, очищаємо від плодоніжок). Робимо прокол поруч з отвором для плодоніжки.
Крок 3. На дно тари викладаємо листя хрону (смородини, вишні).
Крок 4. Шарами викладаємо зелені помідори, чергуючи їх зі спеціями.
Крок 5. Готуємо розсіл. В 2-х літрах кип'яченої води розчиняємо сіль. Можна додати пару штук лаврового листа.
Крок 6. Заливаємо розсіл в тару з помідорами. Осад від солі не заливаємо!
Крок 7. Засипаємо гірчичним порошком горлечко ємності. Закривати тару слід ошпареними окропом кришками.
Засолювання сухим способом зазвичай проводиться в дерев'яних діжках. Помідори настоюються під дерев'яним пресом (кришкою), тому виходять зім'ятими.
Крок 1. Готуємо тару.
Крок 2. Обробляємо помідори: моєму, відокремлюємо плодоніжки, проколюємо виделкою.
Крок 3. Застеляємо дно діжки листям і кропом.
Крок 4. Викладаємо помідори. Кожен шар щедро присмачую сіллю. Витрата солі залежить від смакових уподобань.
Крок 5. Викладаємо листя смородини, вишні та хрону. Вони повинні закривати весь останній шар помідорів.
Крок 6. Закриваємо листя дерев'яним кружком і ставимо вантаж.
Крок 7. Наполягаємо помідори в теплому місці протягом доби.
Важливо! Холодну засолку виробляють у будь-якій тарі, але якщо для зберігання помідорів будуть використовуватися скляні банки, то їх все ж краще простерилізувати.Рецептура холодною засолювання в основному однакова, відрізняються лише додаткові інгредієнти. Смак засолених томатів залежить тільки від вашої фантазії. Інгредієнти, які додають в засолку:
Можливо, вам також буде цікаво дізнатися, чому огірки ростуть гачком і як цього уникнути.
Заготовлені солоні помідори слід зберігати в холодному або прохолодному місці. Влітку це може бути холодильник або льох.
Взимку чудово підійде зберігання балконі. Якщо тримати помідори в теплій кімнаті, вони швидко перекиснут і стануть несмачними.
Зберігати солоні помідори, заготовлені холодним способом, можна всю зиму. А вживати – після 3-4 тижнів після засолювання.
Холодна засолювання помідорів дозволяє заощадити час, приготувати багаті вітамінами і мінералами соління.
Як правильно солити помідори холодним способом у дерев'яній діжці, дивіться у відео: