Цвітна капуста являє собою овочева однорічна рослина сімейства хрестоцвітних. Культивування цього овоча протікало в Середземномор'ї. Звідси, у XII столітті, капуста почала підкорювати світ.
В Європі її вирощування почалося приблизно в 14 столітті. У Росії ця пилигримка з'явилася в часи царювання Катерини II і була доступна тільки знатним вельможам.
В даний час кольорова капуста – завсідник на нашому обідньому столі не залежно від пори року.
Для отримання багатого врожаю і безперервного надходження овоча до столу до самих заморозків потрібно особливу увагу приділити підбору сортів.
Для регіонів з коротким, не жарким літом (Ленінградська область) краще використовувати невибагливі сорти раннього терміну дозрівання, а саме:
В середній смузі Росії і Підмосков'ї рекомендовано вирощувати цвітну капусту наступних назв:
В даний час обробітком цвітної капусти городники займаються навіть в суворих кліматичних умовах Уралу і Сибіру. Загальнопоширеними сортами в даних регіонах є:
Сортамент цвітної капусти великий і різноманітний. При підборі відповідного виду обов'язково треба враховувати кліматичні особливості регіонів, які впливають на строки сівби, вегетації та збирання врожаю.
Для вирощування розсади капусти необхідно заготовити почвогрунт, перемішавши пісок, дернову землю і торф у співвідношенні 1:1:1. Садову землю і перегній не рекомендується використовувати, так як велика ймовірність зараження різного роду хворобами.
Земельний субстрат піддають знезараженню насиченим розчином перманганату калію (марганцівки) або прожаренню в духовій шафі при температурі 55-60°Пн.
Посадку насіння на розсаду здійснюють поетапно, в залежності від строків достигання:
Перш ніж посіяти насіння, їх необхідно підготувати. Сухий насіннєвий матеріал попередньо замочують в гарячій воді (45-50°C) близько 15-20 хвилин, потім опускають в холодну на одну-дві хвилини. Потім насіння поміщають у підготовлений розчин з мікроелементами і витримують в ньому близько 12 годин.
Після закінчення цього часу зернятка прополіскують в проточній воді і на добу ставлять в холодне місце. Надалі насіннєвий матеріал трохи просушують і висівають.
Температурний режим повітряного простору до прокльовування сходів підтримують на рівні 21-25 градусів за Цельсієм, потім знижують її до десяти градусів на тиждень. Через 7 днів температуру доводять до 17°С в денний час і зберігають на рівні 8-9°С вночі. Температурний режим понад 20°С сприяє ранньому зав'язування головок.
сходи Пікірують у віці 14 днів. За два тижні до висадки розсади у відкритий грунт починають її загартовувати – поетапно привчаючи до вуличних погодних умов.
Зверніть увагу: рослини, вирощені на відкритому повітрі, швидкими темпами наздоганяють і перевершують у розвитку тепличну капусту.Отримати посадковий матеріал капусти можна безпосередньо посівом насіння у відкритий грунт в першій декаді квітня. Глибина висіву в борозенки повинна становити 15-20 мм. Грядки піддають рясного поливу і вкривають плівкою. Схожість насіння при температурі навколишнього повітря не нижче +3 — 5 °С. Насіння обробляються також, як і для посіву на розсаду в теплиці або домашніх умовах.
Розсаду ранньостиглих видів починають висаджувати на садовій ділянці на початку травня, пізньостиглих – в третій декаді за схемою від 40 см х 40 см до 80 х 80 див. Схема посадки залежить від стану рослини.
Хорошою вважається розсада, у якої є 5-7 листків і висота рослини становить не менше 15-20 сантиметрів. Садити при низькій температурі у відкритий грунт розсаду не слід, так як такі погодні умови можуть викликати стрілкування рослин.
Під час посадки під кожну рослину (лунку) корисно внести перегній (100 – 200 гр.) або нітрофоску по пів-літра розчину (20-30 грамів на добрива на 10 літрів води).
Розсада занурюється у лунку по нижній листочок. Для швидкого вкорінення рослин бажано притінити розсаду нетканим спеціальним матеріалом або плівкою.
Щоб отримати хороший урожай цвітної капусти необхідно належним чином забезпечити правильний догляд в період росту і дозрівання овоча, а саме:
Приблизний склад підживлень:
Норма витрати будь-якого з розчинів під одну рослину становить один літр.
Земельна ділянка під висадку цвітної капусти вибирають і готують ще восени. Капуста чудово росте на супіщаних і суглинних землях.
Ділянка повинна розташовуватися на сонячній стороні городу, а кислотність грунту – нейтральна (pH = 6,7-7,4). Хорошими попередниками для вирощування овочевої рослини вважаються цибуля, картопля, часник, зернобобові культури, моркву.
А після томатів, всіх видів капусти, редьки, буряка цвітну капусту висаджують тільки через три-чотири роки. При осінній перекопуванні наділу вносять гній з розрахунку 7-9 кг на 1 кв. метр. Разом з органікою бажано в грунт ввести суперфосфату в кількості 30-50 гр/м2.
Навесні грунт додатково удобрюють деревним попелом (1 склянка на кв. м), нітрофоскою (30 гр. на метр квадратний), калійної сіллю, аміачною селітрою та повторно скопують її, скрупульозно розбиваючи грудки.
Особливої уваги вимагають, як компетентна і грамотна турбота про капусту в період вегетації, так і правильний збір, та належне зберігання врожаю.
Цвітну капусту починають прибирати по досягненні промислової зрілості головки, яку можна визначити за такими характерними рисами:
Неприбраний вчасно овоч втрачає корисні властивості і смакові якості. Термін зростання і формування рослини від посіву насіння до зрізання варіюється від 65 до 110 днів у ранньостиглих видів, середньостиглі визрівають протягом трьох – чотирьох місяців, а пізньої цвітній капусті для дозрівання потрібно не менше 135 днів.
Інтервал між черговими зборами капусти в ясну, сонячну погоду не повинен перевищувати 3-х днів, а в похмуру – не більше 5-ти днів. Заготівлю овочів слід проводити в прохолодну пору дня – рано вранці або пізно ввечері, що збільшує тривалість зберігання. Фінальні терміни збору визначаються першими нічними значними морозами.
Зрізати головку треба обережно, залишаючи кілька криють листочків, зазвичай 3-5 штук, для забезпечення схоронності при пакуванні, зберіганні і перевезенні. Зрізані качани щоб уникнути втрати харчових властивостей необхідно відразу прибирати в сховище.
Закладати на зберігання краще позднеспелую цвітну капусту.
Качани капусти зберігають у фанерних або пластикових невеликих за розміром ящиках, укритих целофановою плівкою, що забезпечує збереження продукції близько двох місяців. Наявність вкорочених листя збільшує лежкість капусти.
Корисно знати: зберігати цвітну капусту в підвалі можна не тільки в тарі, але і в підвішеному положенні. Для цього рослину викопують, обрізують корені, відрізають нижні листки, потім за качан підвішують на деякій відстані один від одного.Іноді пізньостиглі сорти цвітної капусти не встигають досягти технічної зрілості до настання ранкових морозів. В таких випадках роблять дорощування в домашніх умовах, вірніше в підвалі.
У погребі розміщують кілька коробок із землею. Рослина капусти викопують зі значним земляною грудкою і пересаджують в ящики, поглибивши рослина до листя. Температурний режим в сховищі необхідно підтримувати від 0°С до +4 градуси Цельсія, а вологість повинна бути близько 90 – 95 відсотків.
Рада садівника: якщо ви міський житель і у вас немає льоху або підвалу, то заморозьте капусту і зберігайте її в холодильнику або морозилці, попередньо розібравши голівку на суцвіття. Заморожувати можна як свіжий, так і варений овоч.останнім часом цвітна капуста користується підвищеною увагою у городників через корисних властивостей і хороших смакових якостей. Виростити хороший урожай такого овочу по силам не тільки досвідченим, але і початківцям дачникам.
Почерпнути знання про нюанси з вирощування цвітної капусти можна з різноманітних друкованих видань, а також докладних, покрокових відео в інтернеті. Ось одне з них: