Моя хатка » Огород » Болгарський перець: користь, шкоду і склад вітамінів в залежності від кольору
Болгарський перець: користь, шкоду і склад вітамінів в залежності від кольору
Болгарський перець – це овоч, без якого не обходиться жоден літній салатик. Він просто незамінний на кухні. Його використовують для приготування різних страв або їдять в сирому вигляді.
В ньому є цілий список корисних вітамінів, які необхідні для організму. Але, як і у будь-якого іншого продукту, болгарського перцю є і свої недоліки. Так в чому ж його користь, і який від нього шкоди для здоров'я?
Вітаміни
Незважаючи на забавна назва перцю «солодкий» — цукру в ньому всього лише 5%, так що його цілком можна вважати дієтичним продуктом. Безліч вітамінів і корисних елементів в перці доводить його корисність для здоров'я.
Він повинен бути в щоденному раціоні будь-якої людини.
Цікавий факт, в жовтому і червоному перці більше вітаміну С, ніж у чорній смородині, апельсині і лимоні.
За кількістю вітаміну А, перець не поступається навіть моркви.
Завдяки вітаміну А можна відростити довге, здорове волосся і мати ідеальну шкіру.
Вітамін Р міститься в солодкому перці здатний зміцнити стінки судин і поліпшити роботу вашого серця.
Вітаміни групи В, які знаходяться надміру в болгарському перці здатні поліпшити пам'ять, позбавити від безсоння, депресії і занепаду сил.
Фосфор, хлор, кальцій, йод, різні мінеральні солі, в тому числі калій і натрій, магній, залізо, цинк – зміцнять ваш імунітет і запобігти анемію.
Зверніть увагу: антиоксиданти, що знаходяться в солодкому перці, здатні нормалізувати високий і низький кров'яний тиск, і очистити кров від холестерину.
Завдяки такій кількості мінералів, білків, клітковини і вітамінів болгарський перець номер один серед овочів. Він входить до складу різних кремів, масок і мазей. Так само його потрібно вживати в щоденний раціон при нервових розладах, безсонні, стресі і т. д.
Різні кольори — різні вітаміни
Цікаво, що в залежності від кольору перцю, залежить кількість вітамінів і користь овоча.
Зелений перець.
Соковитий, зелений болгарец не тільки незамінний під час дієти, але ще й корисний для здоров'я людей, які страждають від проблем з судинами і різких перепадів тиску.
Жовтий перець.
Перчик цього яскравого кольору дуже корисний для людей, які страждають від проблем з серцево-судинною системою. У жовтому перці також знаходиться рекордна кількість каротиноїдів, вживання яких, покращує зір. Так само завдяки фосфору, цей перець незамінний для зміцнення кісток і поліпшення роботи нирок.
Можливо, Вам сподобається стаття про те, як садити болгарський перець.
Про сорт перцю Богатир Ви можете почитати тут.
Також Вам може знадобитися стаття про те, як вирощувати болгарський перець у відкритому грунті.
Червоний перець.
Червоний перець багатий на вітамін групи А. Він відповідає за зір, так що якщо у вас проблеми з ним і ви бачите гірше, а очі швидко втомлюються – вихід є! Додайте в свій раціон червоний болгарський перець! Калорійність червоного перцю становить всього 27 ккал на 100 г цілісного продукту.
Користь і шкода
Перчик, як і будь-який інший продукт, багатий на стільки вітамінів – потрібно їсти акуратно, щоб не нашкодити здоров'ю.
Користь:
Додавши болгарський перець в свій щоденний раціон, можна назавжди попрощатися з різними проблемами в організмі.
Завдяки безлічі мінералів і вітамінів перець — незамінний овоч. Він соковитий, приємний на смак. І якщо їсти його в сирому вигляді, а не в обробленому можна отримати потрібну кількість корисних речовин.
Солодкий перець, як і всі овочі краще вживати в свіжому, сиром вигляді. Так він не втратить своїх смакових якостей і вітамінів. Але якщо його правильно приготувати, він стане фірмовим блюдом прикрашає стіл.
Можливо, Вам буде цікава стаття про сорт перцю Джипсі.
Про сорт перцю Вінні-Пух Ви можете почитати тут.
Шкода:
Якщо у вас проблеми зі шлунком (гастрит, виразка, підвищена кислотність) від болгарського перцю вам стане тільки гірше.
Якщо у вас епілепсія, проблеми з нирками або турбує геморой – краще теж не вживати перець.
При непереносимості та алергії теж не можна їсти цей овоч.
Краще звичайно вирощувати перець самому, щоб стежити за грунтом і його зростанням. Так як якщо грунт погана, перець вбере в себе багато шкідливих речовин, які потім ви з'їсте разом з овочем.
Візьміть на замітку: їсти болгарський перець дуже корисно, але й переборщувати з цим не потрібно. Якщо вам не можна вживати цей овоч, то знайдіть йому гідну заміну.
Існує багато дієт з перцем, але і тут не варто забувати, що не можна сидіти тільки на одному болгарською, потрібно їсти його як додаток, а не основна страва. Будьте здорові!
У чому ж користь і шкоду болгарського перцю, дивіться поради експерта в наступному відео: