Ліщина у народі називається ліщиною.
Це назву дерево отримало з-за особливої форми листка, що нагадує рибу лящ.
Дерево належить до сімейства березових, живе до ста років, практично весь цей час плодоносить.
Ліщина це і дерево, і кущі одночасно. Його висота від 3 до 7 метрів, за формою схоже на серце у підстави, загострене до верхівки.
Коричневі дорослі гілки відзначені білими сочевичками, молоді пагони сірі з опушкою. Горіх ліщини загорнути в лист-обгортку форми дзвіночок.
Листя з верхнього боку темно-зелені, внутрішня сторона сіро-зелена.
Лісовий горіх любить вологі родючі Грунти, росте в лісі, вважаючи за краще розташовуватися ближче до краю, узліссі, по краям ярів, ближче до свіжих грунтах. Дерево дає безліч пагонів, на фото видно, як навколо головного стовбура утворюються зарості з гілок і листя.
І ліщина, фундук мають однакові властивості, склад, зовнішню схожість, тому, що це одне сімейство. Відрізняються тільки тим, що фундук – культурне, а ліщина дикоросла дерево.
Горіхи фундука набагато крупніше горіхів ліщини, мають більш насиченим складом білків, жирів і інших корисних речовин.
У Росії нараховують близько 20 сортів ліщини.
Найбільш часто можна зустріти ліщину звичайну, велику, деревоподібну, маньчжурську і разнолистную.
Найбільш цінний і цікавий сорт Пурпурова ліщина Corylus, інакше звана як Ломбардський горішок. Суцвіття виглядає як гроно по кілька штук на гілки. Корилус — це дуже смачні, мають мигдальний присмак горішки.
Ліщина Конторта витончена, кручені гілки створюють чарівне видовище в зимовий період — чим не декоративна рослина, а користь яка! Ліщина Contorta володіє унікальною витривалістю і красою, користується заслуженою популярністю у ландшафтних архітекторів.
чи Знаєте Ви що: харчові властивості горіхів високо цінуються, використовуються в кулінарії, космоцевтике, народній медицині.Цінується також і ліщина звичайна. Горіх має форму кулі, обгортка з листа у вигляді дзвіночка на дотик м'яка, приємна. Ліщина Avellana найбільш поширений вид в Центральній Росії в Криму і на Кавказі.
Опис виду належить академіку А.с Яблокову.
Фундук, володіє морозостійкістю, здатний рости в холодних районах країни, представлений сортами «Північний-9», «Північний -42» та іншими, використовується на Уралі і в Сибіру.
У центрі виростають Московський, Цукровий, Кудрайф, Пурпурний і інші сорти дерева, пристосовані до умов і грунтів Чорнозем'я, Поволжя, Нечорнозем'я.
Фундук Червонолистий вважається десертним, особливо цінуються сорт «Катерина» з довгастими червоного кольору листям і обгорнутими горішками. Сорт «Маша» та «Урожайний» чемпіони плодючості. Невибагливі, морозостійкі, гарні деревця, як стверджує вікіпедія, є прекрасними медоносами.
Ліщина має вигляд садової культури, яка має деякі відмінності від дикорослої куща. Це плодоносний кущ з розвиненою кореневою системою, не примхливий, практично не вимагає уваги.
Фундук садовий набагато смачніше лісового. Цвітіння раннє, великими сережками, не мерзне, чоловічі суцвіття витримують до -5° морозу, жіночі до -8°. Як свідчать малюнки, дерево — справжня прикраса садиби в зимовий час.
Рада садівника: дерево чудово прикрасить сад, садити потрібно відразу кілька для ефективності перехресного запилення.
Рослина до грунтів не вимоглива, проте, віддає перевагу родючим, не любить грунтових вод, кам'янистих і заболочених місць.
Світлолюбна, вітростійка деревце розмножується насінням в умовах стратифікації, тобто при тривалому витримуванні насіння в необхідних температурах.
Садити можна корінням, відводками по весні.
зауважте: найбільш простий і ефективний метод розмноження дерева – посадка відводками. Навесні взяти прикореневі гілочки (10см), пришпилити до землі, присипати, залишити до осені. Восени викопати і посадити в потрібне місце саду, городу, укрити на зиму. Через рік-два деревце піде в ріст, через 4-5 років дасть урожай.Розмножувати можна корінням. Викопати частина куща з коренем, перенести на потрібне місце, при цьому коренева шийка повинна визирати з землі на 10-20 див. При посадці полити лунку, прикормити торфом, перегноєм, ось і весь догляд.
Размноженную лісову ліщину потрібно окультурити щепленням. Нирку можна купити в розплідниках, а можна взяти від одревесневшей частини дерева або втечі, віком більше року. Черешком прищеплюють в середині літа, найкраще зміцнювати держак в розщіп.
Вирощування з горіха. Потрібно вибрати найбільший опалий на землю плід, посадити під зиму на глибину 8 див. При сприятливому розвитку подій плодоношення настане через 8-9 років. Кущі нескладно знайти в Підмосков'ї, в Ленінградській області, скрізь, щоб посадити у себе на дачі в саду.
Садівники рекомендують: для щеплення шукайте районовані сорти фундука. Розмір плоду в два рази більше, плодоносить активно. В допомогу розплідники Мічуріна, Тамбова. Вирощувати і реалізовувати фундук більш ніж вигідно: 1кг фундука в Москві коштує від 1500 рублів, зберігається врожай до 5 років.Якщо у вас немає місця в садибі, але є бажання посадити ліщину, озирніться навколо. Розташовані віддалік балки, яри, найкраще місце для цього.
Вспашите грунт шириною 2-3 метри, довжина залежить від кількості дерев, які ви плануєте посадити. Полийте, промульчируйте, внесіть органічні добрива. Урожай виправдовує всі зусилля сповна.
Через 5-6 років після висадки саджанців буде врожай. Фундук цвіте дуже красиво, починаючи з зими. Морозу не боїться. Після цвітіння пізньої весни (травень) розпускаються листя, наприкінці літа можна збирати горіхи.
Зрілий плід з бурою шкаралупою, пожовклим листям, які легко відділяються від листоподібною обгортки.
Заготовляють у травні листя, що володіють цілющими властивостями, вони використовуються в народній медицині. Заготовляють кору і, знімають її з гілок, які підлягають обрізці, в період сокоруху, починаючи з ранньої весни до початку літа.
Збір горіхів відбувається з кінця серпня. Зібрані плоди, включаючи листя і кору, сушать у теплих провітрюваних приміщеннях. Розстилають рівним шаром, коли листяна обгортка відвалиться плід – горіх готовий до вживання.
Зберігаються горіхи довго, тільки от унікальні корисні властивості зберігаються протягом року. Кращі контейнери для зберігання — паперові або полотняні мішки.
Багатий вітамінами і макро -, мікроелементами плід надзвичайно корисний для людського організму. Містяться в ньому:
Лікувальний склад включає в себе вітаміни, мінеральні солі, насичені і ненасичені кислоти, залізо, кобальт, селен і багато інших, життєво необхідні людині речовини.
Зверніть увагу: вживати в день фундук в кількості 25 штук, значить заповнювати організм корисними елементами, й зміцнювати здоров'я.Горіхова «дієта» показана для відновлення після навантажень, хвороб. Корисний фундук, без заперечень, вагітним і годуючим жінкам для підвищення лактації.
Фундук корисний людям страждаючим атеросклерозом, гіпертонією, нирковою недостатністю, хворобами печінки.
Фундук з медом лікує ревматизм, недокрів'я, лихоманку.
Корисні властивості ліщини настільки великі, що в двох словах не розкажеш.
Лікувальні властивості здавна відомі, увійшли у збірники народних рецептів. Ліщина у вашому саду – аптека, наповнена найефективнішими засобами від хвороб старості і поганого настрою.
Дивіться відео, в якому фахівець розповідає і показує де і як правильно посадити ліщину або фундук: