Користь хрону відома давно. Цей овоч став не тільки особливим стравою на столі, але і елементом народної медицини. Саме тому в домашніх умовах його заготовляють дуже активно.
Консервація цього продукту – своєрідний процес, що вимагає спеціальної підготовки, оскільки корінь хрону володіє характерним сильним ароматом, за рахунок вмісту ефірних олій.
Кожна господиня, що займається консервуванням, знає тонкощі і секрети процесу, але новачкам у цій справі доводиться складно. Хрін заготовляється також для косметологічних цілей, тому в скарбничці рецептів повинні бути кілька варіантів, які могли б знадобитися в різних ситуаціях.
Оскільки хрін найчастіше застосовується в кулінарії, то велику увагу під час приготування і консервації приділяється смаковим і естетичним якостям продукту. Переробка вимагає достатнього запасу часу, так як навіть при невеликій кількості овоча стійкий запах в приміщенні зберігається довго.
Хрін, а саме його корінь, містить в складі мікроелементів ефірні масла і фітонциди. Вони і додають готовому страві характерний гострий смак і своєрідний, ні на що не схожий аромат.
Важливо пам'ятати, що гострота продукту з часом втрачається, так як ефірні масла і фітонциди швидко випаровуються. Якщо не проводити консервацію, то приготування страви провадиться з розрахунку на 1-2 дні, щоб воно зберегло свій смак. Консервування допоможе зберегти його на всю зиму.
Збір кореня хрону проводиться восени (для зимових заготовок) або ранньою весною – для приготування приправ і соусів для повсякденного вживання в теплу пору року. Різноманітні рецепти дозволяють створювати справжні кулінарні шедеври, так як крім тертого кореня в них включені томати, оцет, лимон, часник, буряк.
Особливою популярністю користується рецепт хріновини, оскільки в цьому соусі присутні яскраві смаки і аромати, збуджуючі смакові рецептори. Саме тому хрін та страви на його основі, подаються, як приправа до основних страв. Багато людей використовують його і як самостійне блюдо, роблячи бутерброди і використовуючи їх в якості закуски перед основними стравами.
Заготовити хрін можна, скориставшись рецептами або забезпечивши кореневищам особливі умови.
Перший варіант популярнішим, так як його можна реалізувати навіть в міських умовах. Якщо заготовка не передбачає консервацію, то зберегти овоч можна наступним чином:
В ідеалі це має бути льох або підвал, але в квартирах можна для цієї мети використовувати балкон або лоджію. Іноді корені хрону зберігають у холодильнику. Для цього кореневища слід почистити і помити. Потім обсушити і розкласти по пакетах. Температура не повинна бути низькою.
Законсервувати ж хрін методом консервації можна в будь-яких умовах.
Одним з популярних домашніх рецептів є «Чортівня»:
Приготування буде проводитися так:
Ще один рецепт заготівлі хрону на зиму в домашніх умовах також не дуже складний у приготуванні, необхідно лише захиститися від характерного аромату основного інгредієнта.
Для приготування «Хрону з лимоном» буде потрібно:
Процес приготування:
незалежно від того, яким способом був приготований консервований хрін, зберігання продукту виробляється винятково в скляній ємності з щільно закритою кришкою.
Це дозволить хріну зберегти свій різкий, сильний смак. Золоті рецепти передбачають не тільки варіації з лимоном або оцтом. Смачна закуска «Аджика», яка ідеально підходить до м'ясних страв включає:
Приготувати її не складно – всі інгредієнти потрібно пропустити через м'ясорубку, а потім додати за смаком солі і цукру. Отриманий соус додають до других страв, кладуть у національні супи, використовують як заправку для приготування маринадів.
Важливо знати: страви, що включають до складу хрін, слід з великою обережністю є людям, страждаючим хворобами ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Дітям його також не рекомендують у великих кількостях.Для додання незвичайного кольору багато використовують у класичній рецептурі буряк, а для того щоб трохи прибрати гостроту і зробити страву ніжним, застосовують сметану.
Таким чином, приготування хрону – це особлива сторона кулінарії. Проявити свої таланти в цьому питанні зможе будь-яка господиня, але уникнути характерних труднощів буде в перший час складно.
Зверніть увагу: для збереження хрону на зиму використовується скляний посуд невеликого обсягу, щоб можна було спожити продукт за кілька днів, так як ефірні масла, що додають гостроту, швидко зникають.Якщо передбачається використовувати хрін в народній медицині, то його також слід зберігати в невеликих ємкостях. Краще всього, якщо інгредієнтів у продукті буде не надто багато.
Як приготувати домашній хрін, дивіться рецепт в наступному відео: