» » Заготівля хрону в домашніх умовах на зиму: популярні рецепти приготування з фото

Заготівля хрону в домашніх умовах на зиму: популярні рецепти приготування з фото



Користь хрону відома давно. Цей овоч став не тільки особливим стравою на столі, але і елементом народної медицини. Саме тому в домашніх умовах його заготовляють дуже активно.

Консервація цього продукту – своєрідний процес, що вимагає спеціальної підготовки, оскільки корінь хрону володіє характерним сильним ароматом, за рахунок вмісту ефірних олій.

Кожна господиня, що займається консервуванням, знає тонкощі і секрети процесу, але новачкам у цій справі доводиться складно. Хрін заготовляється також для косметологічних цілей, тому в скарбничці рецептів повинні бути кілька варіантів, які могли б знадобитися в різних ситуаціях.

Оскільки хрін найчастіше застосовується в кулінарії, то велику увагу під час приготування і консервації приділяється смаковим і естетичним якостям продукту. Переробка вимагає достатнього запасу часу, так як навіть при невеликій кількості овоча стійкий запах в приміщенні зберігається довго.

Особливості овоча

ХрінХрін, а саме його корінь, містить в складі мікроелементів ефірні масла і фітонциди. Вони і додають готовому страві характерний гострий смак і своєрідний, ні на що не схожий аромат.

Важливо пам'ятати, що гострота продукту з часом втрачається, так як ефірні масла і фітонциди швидко випаровуються. Якщо не проводити консервацію, то приготування страви провадиться з розрахунку на 1-2 дні, щоб воно зберегло свій смак. Консервування допоможе зберегти його на всю зиму.

Збір кореня хрону проводиться восени (для зимових заготовок) або ранньою весною – для приготування приправ і соусів для повсякденного вживання в теплу пору року. Різноманітні рецепти дозволяють створювати справжні кулінарні шедеври, так як крім тертого кореня в них включені томати, оцет, лимон, часник, буряк.

Особливою популярністю користується рецепт хріновини, оскільки в цьому соусі присутні яскраві смаки і аромати, збуджуючі смакові рецептори. Саме тому хрін та страви на його основі, подаються, як приправа до основних страв. Багато людей використовують його і як самостійне блюдо, роблячи бутерброди і використовуючи їх в якості закуски перед основними стравами.

Основні рецепти консервування та особливості

ХрінЗаготовити хрін можна, скориставшись рецептами або забезпечивши кореневищам особливі умови.

Перший варіант популярнішим, так як його можна реалізувати навіть в міських умовах. Якщо заготовка не передбачає консервацію, то зберегти овоч можна наступним чином:

  • підготувати дерев'яні ящики;
  • насипати в них пісок;
  • укласти в нього коріння хрону;
  • поставити в прохолодне місце.

В ідеалі це має бути льох або підвал, але в квартирах можна для цієї мети використовувати балкон або лоджію. Іноді корені хрону зберігають у холодильнику. Для цього кореневища слід почистити і помити. Потім обсушити і розкласти по пакетах. Температура не повинна бути низькою.

Законсервувати ж хрін методом консервації можна в будь-яких умовах.

ХрінОдним з популярних домашніх рецептів є «Чортівня»:

  • свіжі корені хрону – 1 кг;
  • вода – 20 мл;
  • оцет столовий (стандартно 9%) — 20 мл;
  • сіль і цукор – по 30 г

Приготування буде проводитися так:

  1. Корені хрону слід добре промити, краще всього використовувати теплу проточну воду, але можна і помістити їх в таз з водою.
  2. потім почистити від бруду, використовуючи ніж або спеціальне пристосування для чищення овочів.
  3. підготовлені корені хрону потрібно подрібнити. Тертий – найбільш популярний варіант заготовок, тому потрібно терка.
  4. для того щоб зберегти продукт на всю зиму, його слід маринувати. Заливка готується так – воду нагрівають, поміщають в неї оцет, сіль і цукор. Все потрібно перемішати і довести до кипіння, а потім залити натертий хрін получившимся маринадом.
  5. закрити продукт потрібно в підготовлені банки невеликого обсягу.

Ще один рецепт заготівлі хрону на зиму в домашніх умовах також не дуже складний у приготуванні, необхідно лише захиститися від характерного аромату основного інгредієнта.

Хрін з лимономДля приготування «Хрону з лимоном» буде потрібно:

  • свіжий хрін (коріння);
  • сіль – за смаком;
  • цукор – за смаком;
  • лимон свіжий – 0,5 – 1 шт. (залежить від кількості хрону);
  • Вода для приготування розсолу.

Процес приготування:

  • хрін слід очистити, подрібнити, використовуючи м'ясорубку;
Порада: для зниження концентрації ефірних масел в повітрі, на шийку приладу слід натягнути целофановий пакет.
  • весь хрін пропускається через м'ясорубку, до нього додається сіль і цукор;
  • воду слід підігріти, її кількість залежить від об'ємів основного інгредієнта. Суть в тому, щоб розбавити хрін до концентрації густої сметани;
  • розсіл додасть приємний смак. Для додання страві додаткової пікантності слід додати сік лимона. Можна спочатку розкласти хрін в баночки, зверху в кожну з них капати соком лимона, в цьому випадку перемішувати не потрібно.

Хитрощі приготування

Аджиканезалежно від того, яким способом був приготований консервований хрін, зберігання продукту виробляється винятково в скляній ємності з щільно закритою кришкою.

Це дозволить хріну зберегти свій різкий, сильний смак. Золоті рецепти передбачають не тільки варіації з лимоном або оцтом. Смачна закуска «Аджика», яка ідеально підходить до м'ясних страв включає:

  • хрін;
  • помідор;
  • часник.

Приготувати її не складно – всі інгредієнти потрібно пропустити через м'ясорубку, а потім додати за смаком солі і цукру. Отриманий соус додають до других страв, кладуть у національні супи, використовують як заправку для приготування маринадів.

Важливо знати: страви, що включають до складу хрін, слід з великою обережністю є людям, страждаючим хворобами ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Дітям його також не рекомендують у великих кількостях.

Для додання незвичайного кольору багато використовують у класичній рецептурі буряк, а для того щоб трохи прибрати гостроту і зробити страву ніжним, застосовують сметану.

Таким чином, приготування хрону – це особлива сторона кулінарії. Проявити свої таланти в цьому питанні зможе будь-яка господиня, але уникнути характерних труднощів буде в перший час складно.

Зверніть увагу: для збереження хрону на зиму використовується скляний посуд невеликого обсягу, щоб можна було спожити продукт за кілька днів, так як ефірні масла, що додають гостроту, швидко зникають.

Якщо передбачається використовувати хрін в народній медицині, то його також слід зберігати в невеликих ємкостях. Краще всього, якщо інгредієнтів у продукті буде не надто багато.

Як приготувати домашній хрін, дивіться рецепт в наступному відео:



Похожие предложения
Дата добавления: 17-05-2017, 19:02
Статьи по теме
Виды имплантации зубов и современные разновидности имплантов
Доступные виды имплантации зубов в Калиниграде разнообразны, как и количество...
Двостулкові двері: види і установка конструкцій
Двостулкові або двопільні двері затребувані як для житлових приміщень, так і для...
Как удачно купить стильный и функциональный самокат в интернет-магазине "Samokat"
В далекое прошлое ушли времена, когда самокат имел очень простую конструкцию и считался...
Тумбы в ванную комнату - идеальное решение для малогабаритной квартиры
Многие люди, оборудуя свою ванную комнату, предпочитают не перегружать ее различной...
Як зробити прес для винограду своїми руками: пристрій, вибір матеріалу і покроковий процес виготовлення
При вирощуванні на своїй дачній ділянці винограду, велика кількість садівників після...
«Наш сад Рубін 9.0»: програма для садівників-початківців та професійних дизайнерів
Щоб спроектувати ландшафт на власній дачі, не обов'язково вдаватися до допомоги...
Прості і смачні салати на стіл на Новий рік: покрокові рецепти з фото
Новорічні свята люблять усі. Це час зустрічей у колі сім'ї, спілкування з друзями,...
зимові Опеньки: відмітні особливості і місця зростання
Назва гриба пояснюється просто: опеньком він іменується із-за того, що росте на...
Яскраві і повітряні нитяні штори для кухні
Штори-нитки, або серпанок, з'явилися в сучасних інтер'єрах порівняно недавно, хоча...