Мабуть, справедливим є твердження, що кожен овочівник завжди мріє зібрати прекрасний і рясний урожай на своїй ділянці. І будь це картопля, огірок, томати або морква – чоловік, який витратив чимало зусиль на їх вирощування, завжди очікує хорошого урожаю овочів.
Особливо збору гарного врожаю цікавить тих городників, чиї земельні ділянки розташовані в тих регіонах Росії, де досить суворі кліматичні і погодні умови. Наприклад, це стосується Уралу та Сибіру.
Багато овочівників цих регіонів завжди замислюються про те, як правильно підібрати насіннєвий матеріал овочевих культур, щоб їх виростання мало досить відчутний ефект. Зокрема, це стосується і столового буряку, що є дуже цінним і корисним коренеплодом.
Тому узагальнивши досвід багатьох умілих буряківників Сибіру і Уралу, ми в цій статті докладно розповімо про те, як правильно вирощувати буряк в цих регіонах, а також опишемо ті різновиди цієї овочевої культури, які сприятливі для вирощування у цих кліматичних умовах.
Перш за все, перед тим як вибирати сорти столового буряку для вирощування на Уралі або в Сибіру, важливо буде знати те, як правильно потрібно підготувати землю до посадки цієї овочевої культури.
Для цього слід дотримуватися таких рекомендацій щодо передпосівної обробки землі:
Хочете виростити прекрасну столовий буряк на Уралі чи в Сибіру? Тоді, при посадці і вирощуванні цього коренеплоду намагайтеся дотримуватися наступних порад:
Сибірська плоска
Для овочівників зазначених регіонів, напевно, не секрет, що тут досить складні умови клімату. Тому до вибору посівного матеріалу столового буряка варто підходити з особливою ретельністю.
Бажано, щоб насіння цього коренеплоду були добре пристосовані до погодних умов Сибіру і Уралу. Інакше кажучи, найбільш оптимально підбирати ті сорти буряків, які мають хорошу ступінь холодостійкості, а також насіння коренеплодів ранньої та середньої ступені дозрівання.
Серед широкого спектру насіннєвого матеріалу столового буряка, який пропонується на сучасному ринку, можна виділити наступні сорти коренеплодів, які сприятливі для вирощування в регіонах Уралу і Сибіру:
1. Ранні сорти:
Червоний лід
2. Коренеплоди середньої стиглості:
3. Пізні сорти буряка:
Опишемо деякі сорти столового буряку, які найбільш популярні серед городників Уралу та Сибіру.
Червоний лід. Вегетаційний період буряків цього сорту становить в середньому 100 днів. Рослина дає коренеплоди масою 200-300 г, м'якоть яких досить насичена і має невелику вираз кілець. Врожайність сорту складає 4-5,5 кг з 1 м2.
Сибірська плоска. Коренеплоди цього сорту мають м'якоть червоно-фіолетового кольору, а їх маса може досягати до 400 р. Буряк має досить високий рівень врожайності.
Бікорес. Буряк цього сорту має соковиту м'якоть червоного кольору. Маса коренеплодів коливається в межах 200-350 р. Має високий рівень вмісту цукру. Врожайність – до 6 кг з 1 м2.
Мулатка. Цей сорт буряка має хороші якості зберігання і прекрасний смак. Коренеплоди можуть мати масу 190-360 р. Врожайність коливається в межах від 4 до 7,5 кг м2.
Червоний богатир
Машенька. Коренеплоди цього сорту мають циліндричну форму з м'якоттю червоного кольору. При середній вазі 400 г, буряк має врожайність 7-9 кг з 1 м2.
Мондоро Ф1. Буряк масою 200-300 г мають соковиту м'якоть фіолетового відтінку. Врожайність коренеплодів становить 3-5 кг з м2.
Витав циліндра. Коренеплоди темно-червоного кольору мають масу 250-450 р. М'якоть буряка досить соковита, притому без прожилок. Врожайність сорту складає 4-6 кг з 1 м2.
Червоний богатир. Буряк цього сорту має циліндричною формою з темно-червоною м'якоттю без видимих кілець. Коренеплоди мають масу 200-550 р. Врожайність перебуває на рівні 8-10 кг з 1 м2.
Таким чином, у цій статті ми постаралися максимально детально описати такі питання, як правильно вирощувати районовані сорти буряків на Уралі і в Сибіру.
Сподіваємося, що скориставшись нашими порадами та рекомендаціями, ви зберете рясний урожай столового буряку на своїй присадибній ділянці.
Пропонуємо Вам подивитися відео про те, як виростити здорову і солодку буряк: